پس از دانلود نقشه ، با کلیک بر روی هر استان ، نقشه ی آن استان ظاهر گشته و اطلاعات مربوط به ان استان اشکار می گردد همچنین نام آن استان به همراه مرکز آن در قسمت پایین نقشه سمت چپ نوشته می شود. بازی یا کار با این نقشه باعث یادگیری و بالا بردن اطلاعات عمومی مربوط به استان های ایران و همچنین حفظ نام مرکز استان ها می شود .
حجم فایل : ۳۵۳ KB
چنانچه نرم افزار ها بر روی سیستمی کار نکرد احتیاج به نصب نرم افزار دات نت فریم ورک دارد.
نرم افزار مرکز استان ها
نقشه ی ایران با zoom عالی
نرم افزار نواحی آب و هوایی ایران
( درس هشت جفرافیا پایه ی چهارم )
نقشه آسیا
نامهای قدیم دریای خزر
طبق بخشنامه دولت ايران نام رسمی این دریاچه در داخل ايران دریای خزر و در خارج ايران درياي كاسپين است.
همانگونه که در مورد بسیاری دیگر از عوارض جغرافیایی جهان رایج است برای دریای خزر نیز نامهای متفاوتی در زبانهای گوناگون استفاده شدهاست. در زمان قدیم، این دریا را به نام اقوامی که در ساحل آن زندگی میکردند، نام میگذاشتند؛ مثلاً طبرستانیها، گرگانیها یا هیرکانیها در قدیم در کنار این دریا بودهاند. به همین دلیل، اسم این دریا به نامهایی مانند هیرکانیها، طبرستان یا دریای پتوران شناخته میشدهاست. همچنین دریای گیلان، دیلم، آلبانیها در قفقاز و دریای کاسپی نیز به این نامها نامیده شدهاند.
دریای تپورستان
دریای مازندران یا تپورستان (تبرستان): در اسنادی که در مؤسسات تاریخشناسی روسیه است آمده که نوجین زیس در قرن دوازدهم نوشتهاست که ایرانیان این دریا را قرنها دریای تبرستان میخواندند، ولی چون واژهٔ مازندران میان بومیان تبرستان جایگزین گشته، آن را دریای مازندران میخوانند . همچنین در میان دانشمندان قرون پس از اسلام دریای مازندران به روی نقشهها ثبت میگشته ، گذشته از آن نام دریای تبرستان به دلیل مجاورت دولت تبرستان به آن بودهاست، نامهای جرجان، ساری، خراسان، گیلان که زمانی بر روی این دریا بودهاست، همگی به مناطقی از تبرستان باستانی (که مازندران امروزی باقیماندهٔ آن است) برمیگردد. به اعتقاد عنایتالله رضا، اصلاً سرزمین شمال ایران، در طول تاریخ نام مازندران نداشته، بلکه نخست «تپوران» و بعدها در دوره اسلامی «طبرستان» نامیده میشدهاست. درحالی که مازندران نام ناحیهای در شرق سیستان در شمال هند و در نزدیک ناحیه رود سند بودهاست. مأخذ قدیمیتری مانند «معجم البلدان» یاقوت حموی در اینباره به صراحت مینویسد: «من بسیار تلاش کردم تا ببینم نام مازندران از کجا بر این ناحیه در شمال ایران وجود داشته و هرچه گشتم، دلیلی بر این کار پیدا نکردم. معلوم است که این نام، نوساختهاست.» همچنین در کتاب «تاریخ طبرستان»، ابن اسفندیار نیز میگوید: «نام محدث است.» به اعتقاد او بدین ترتیب نام دریای مازندران به عنوان نخستین نام برای دریای شمال ایران منتفی است.
دریای خزر
دریای خزر: خزر نام قومی است که در بین شمال غربی دریا و دریای سیاه سکونت داشتند و به دین یهودیت گرویده بودند. بنای استحکامات بزرگی چون شهر دربند یا (باب الابواب) در شمال قفقاز در عهد ساسانیان، که برای جلوگیری از حملات خزران صورت گرفت، هنوز پا برجاست. رواج امروزی دریای خزر به طور کلی به زمان اشغالگری روسها در دوره قاجاریه و کوتاه سازی دست ایرانیان از این دریا برمیگردد. به اعتقاد عنایتالله رضا، «خزران»، قومی بودند که در زمان خسرو انوشیروان در قرن ششم میلادی از بقایای آنها به ناحیه شمال قفقاز آمدند و بهطور کلی در منطقه بخش وسطا و جنوبی رود ولگا زندگی میکردند و این، هیچ ربطی به دریای شمال ایران نداشته و فاصله قوم خزر تا این دریا بسیار زیاد بودهاست. او با اشاره به بررسیهایش برای پی بردن به دلیل نامگذاری دریای شمال ایران به نام خزر و آوردن اسم خزر در متون عربی، معتقد است: «در بررسیهایم در متون قدیمی متوجه شدم، تا قرن چهارم هجری قمری اصلاً نام خزر بر دریای شمال ایران گذاشته نشدهاست. مثلاً در کتاب»خوارزمی«و »سفرنامه ابن فضلان«اصلاً اسمی از خزر نیست. در دوره بنیامیه که حاکمان عرب، قفقاز را گرفتند، گروه مقابل خزر که با رم شرقی و بیزانس متحد بود، هنوز بهطور کامل شکل نگرفته بود و غارتگری میکرد؛ از طریق رود کر به عربها حمله کرد. عربها به این دلیل که آنها از رود کر حمله کردند، گمان کردند، از دریا به این رود آمدهاند، پس استنباط کردند که گویا این دریا، دریای خزر است. به همین دلیل، آن را بر مبنای گفتهها، »بحر الخزر«نامیدند؛ درحالی که این نام را بر چند دریای دیگر نیز گفتهاند. در متونی که ما به زبان عربی مشاهده میکنیم، اصلاً نام خزر را تا قرن چهارم هجری قمری نمیبینیم.» نام خزر برای نخستین بار در کتاب «حدود العالم» و در کنار نام دریای جرجان، طبرستان و دیگر نامها ذکر شده، ولی هیچ دلیلی بر اینکه این دریا «خزر» گفته شود، وجود نداشتهاست. اما در متون اسلامی و غربی قدیم، دو نام قدیم و مشهور «هیرکانیهاً یا»گرگان«که بعدها در دوره اسلامی عربها آن را»جرجانیه«نامیدند و»کاسپی«وجود دارد.
دریای قزوین
دریای کشوین (قزوین): بر پایهٔ دیدگاهی دیگر قزوین و کاسپین به ترتیب عربیشده و یونانیشدهٔ نام باستانی آن کشوین میباشد. این نام امروزه از سوی کشورهای عربی به شکل بحر القزوین به کار میرود. در زبان اردو نیز این دریا به نام بحیره قزوین خوانده میشود.
دریای گیلان
کهنترین سندی که در آن از دریای شمال ایران به نام دریای گیلان نام برده شده، کتاب مفقوده «خوتای نامگ» نگارش یافته در سدههای ششم تا هفتم میلادی یعنی در سالهای پایانی پادشاهی سلسله ساسانیان بودهاست. پس از حدود 400 سال بعد از نگارش کتاب خوتای نامگ، فردوسی در شاهنامه از طریق ترجمه متن زبان پهلوی خدای نامه به زبان نثر فارسی دری، به تنظیم شاهنامه دست یازید و در دو بیت از دریای شمال ایران به عنوان دریای گیلان نام برد.
ز دریای گیلان چن ابر سیاه | دُمادُم به ساری رسیده سپاه | |
ز یک سو به دریای گیلان رهست | چراگاه اسپان و جای نشست |
دریای کاسپین
كاسپین اصطلاحی است كه فرانسویها و انگلیسیها برای دریای شمال ایران بهكار میبرند. فارسی زبانان نیز (به اعتقاد عنایت الله رضا) به غلط آن را "كاسپین" مینامند. کاسپین خود از نام قوم آریایی کاسپی (یا کاسّی) گرفته شدهاست که ابتدا در کرانههای غربی تا جنوب غربی آن ساکن بودهاند و به تدریج تا کرانههای جنوبی آمدند. پژوهشهای جدیدی که دربارهٔ ژنتیک مردمان ساکن جنوب این دریا شده، گواهی بر این ادعاست که مازندرانیها و گیلانیها از نوادگان مردمی هستند که از غرب این دریا آمدهاند . کاسها که به نوعی مادر-قوم مردمان جنوبی و غربی این دریا محسوب میشوند، خود به دو دستهٔ کاسیها و کاسپیها تقسیم میشدند. «سی» در زبان گیلکی به معنی صخره و «پی» به معنی جلگهاست و به این صورت کاسهای ساکن جلگه کاسپیها نام گرفتهاند. نامهای کاشان و قزوین نیز مؤید این موضوع اند.
دیگر نامها
- دریای باکو: در قرون وسطا توسط بعضی اروپاییان
- دریای گرگان (هیرکانی): دریای هیرکانی (هیرکانیا) که در منابع یونانی و لاتین (Hyrcania Maro) آمده (منبع: هرودوت). هیرکانی یونانیشدهٔ وُرکان (گرگان) است.
- دریای گیلان
- دریای فراخکرت (وُئوروکَشَ): در اوستااز دریایی به نام وُئوروکَشَ نام برده شده که در نوشتارهای پارسی میانه از آن با نام فراخکرت یاد شدهاست. فراخکرت در زبان پارسی میانه به معنای فراخ بریدهاست. ابراهیم پورداود احتمال داده این دریا همان دریای خزر باشد. مهرداد بهار این دریا را با اقیانوس هند یکی دانستهاست. جهانشاه درخشانی این دریا را همان خلیج فارس دانستهاست.
- دریای آبسکون: پس از شکست سلطان محمد خوارزمشاه از چنگیز خان مغول، او به جزیرهٔ آبسکون در دریای آبسکون گریخت.
- دریای ساری
- دریای دیلم یا دیلمستان
- دریای 'کبود
- دریای خراسان در زمان حکومت طاهریان در خراسان و اتحاد و یگانگی آنها با علوبان تبرستان (و چیرگی قلمرو خراسان تا بخشهای شرقی دریا)، بدین نام شهرت یافت.
ویژگیها
عمق آن از شمال به جنوب افزایش مییابد. میانگین ژرفای این دریاچه در ناحیه شمالی کمتر از ۱۰ متر، در بخش میانی بین ۱۸۰ تا ۷۸۸ متر و در بخش جنوبی که آبهای کناره ایران را تشکیل میدهد به ۹۶۰ تا ۱۰۰۰ متر میرسد. تا ژرفای ۱۰۲۵ متری نیز در ناحیه جنوبی این دریاچه گزارش شدهاست.
جهت جریان آب این دریاچه از سمت شمال غربی به جنوب شرقی است. همین جهت جریان و ژرفای زیاد آب در کرانههای ایران که باعث کندی حرکت جریان میشود منجر به تجمع انواع آلودگیهای این دریاچه در سواحل ایران به میزانی بیش از کرانههای دیگر کشورها میشود.
این دریا، محیط زیست گرانبهاترین ماهیهای دنیا است. در بخش جنوبی دریای مازندران و رودخانههایی که به آن میریزند یعنی سواحل مربوط به ایران، ۷۸ گونه زیرگونه ماهی یافت میشود.از مهمترین رودخانههایی که به این دریا میریزد میتوان از سپیدرود و پیلورود (رود بزرگ) و هراز نام برد. دریای مازندران یکی از بومشناختهای آبی جهان است که محیطی مناسب برای زندگی و رشد مرغوبترین ماهیهای خاویاری جهان است. ۹۰ درصد صید ماهیان خاویاری مختص به این دریا است.
ثروتهای طبیعی
دریای خزر دارای ذخایر گاز، نفت و خاویار است. کل ذخایر اثبات شده نفت در این دریا ۵۰ میلیارد بشکه بودهاست و این یعنی حدود ۴ درصد از کل ذخایر نفت جهان .همچنین ۹۰ درصد خاویار جهان از این دریا صید میشود.اما صید بی رویه این ماهی سبب گشتهاست که بنابر گفته دانشمندان ۹۰ درصد از تعداد این ماهیان در یک قرن اخیر کاسته شود و اگر این روند ادامه یابد تا ۱۰ سال آینده به کلی در این دریا منقرض میشوند .
با كمك یك ساعت عقربه دار می توان راستای شمال - جنوب را مشخص کرد. ساعت خود را در مقابل چشمان خود نگه دارید و آن را طوری بچرخانید و بدست بگیرید كه نوك عقربه ساعت شمار به سمت خورشید گرفته شود.
در این حالت نیمساز زاویه بین عقربه ساعت شمار و عدد 12 بر روی ساعت، راستای جنوب را مشخص می كند و جهت مخالف آن راستای شمال را نشان می دهد.
البته باید در نظر داشته باشید كه این قاعده در نیمكره شمالی و بین محدوده 5/23 N تا 5/66 N درجه به این صورت است و در نیم كره جنوبی بین محدوده 5/23 S تا 5/66 S درجه كاملا برعكس است.
یعنی در هنگام تعیین راستای شمال و جنوب باید عدد 12 بر روی ساعت را به طرف خورشید گرفته و نیمساز زاویه بین عدد 12 و عقربه ساعت شمار راستای شمال را نشان می دهد.
یكی از نكاتی كه باید توجه داشته باشید این است كه اگر ساعت شما بر روی ساعتی غیر از ساعت واقعی (زمانی كه ساعت رسمی كشور را برای استفاده از روشنایی روز یك ساعت جلو می برند) تنظیم است باید نیمساز زاویه بین عقربه ساعت شمار با عدد 13 یا همان 1 را در نظر بگیرید.
جهت یابی با ساعت دیجیتالی
اما خیلی از مردم دارای ساعت دیجیتالی هستند. در این شرایط برای تعیین جهت كافی است كه ساعت را خوانده و سپس روی كاغذ ساعتی عقربه دار كه همان ساعت را نشان می دهد رسم كنید و در همان لحظه بدون اینكه وقت را صرف كنید با استفاده از این ساعت كاغذی طبق مراحل بالا راستای شمال - جنوب را پیدا كنید.
جهت یابی در هوای مه آلود
در هوای مه آلود و هنگامی كه تنها هاله ای از خورشید در آسمان مشخص است و جایگاه آن بخوبی قابل تشخیص نیست می توانید از روش بالا استفاده کنید. در این حالت كافی است كه یك تكه چوب نازك داشته باشیم و آن را بصورت قائم در زمین فرو كنیم و سایه آن در روی زمین هم راستا با جهت تابش خورشید بر روی زمین می افتد كه نوك سایه دقیقا در جهت مخالف خورشید قرار می گیرد. حال كه جایگاه خورشید مشخص شده است می توان از روش شرح داده شده راستای شمال - جنوب را مشخص كرد.
خلیج فارس :
خلیج فارس به وسعت حدود 232850 کیلومتر مربع در جنوب و میان ایران و شبه جزیرهی عربستان واقع شده و با دریای عمان از طریق تنگهی هرمز مربوط است. طول آن از دهانه اروندرود در شمال غربی تا تنگه هرمز در جنوب شرقی حدود 805 کیلومتر است و عرض میان 56 تا 288 کیلومتر متفاوت است. عمق آن چندان زیاد نیست : حداکثر ژرفای آن 182 متر در رأس المسندم و حداقل 30 متر در دهانهی اروندرود است. سراسر ضلع شمالی آن را سواحل ایران دربرگرفته است و در مساحت کمی از گوشهی شمال غربی آن کشورهای کویت و عراق قرار دارند.
در کف خلیج فارس برآمدگیهای سنگی و مرجانی وجود دارد که محل صید مروارید است. در فلات قاره و در اعماق آبهای خلیج فارس مخازن و میدانهای وسیع نفتی قرار دارد که بر اثر استخراج نفت در پیرامون خلیج فارس، از اهمیت بازرگانی خاصی برخوردار شده است.
خلیج فارس دریایی است آزاد که ایران را به وسیلهی راه تنگهی هرمز و از طریق آبهای اقیانوس هند، با سایر آبها و کشورهای دنیا مربوط میکند. این خلیج از آنجا که سر راه خطوط دریایی خاورمیانه واقع شده از نظر استراتژیکی نیز اهمیت دارد. به موازات ساحل دریا، رشته کوههایی قرار دارند که در بعضی نقاط این ارتفاعات به دریا منتهی میشوند و گاهی هم از دریا دور شده دشتهایی میان دریا و ارتفاعات قرار میگیرد.
بخش عمدهی صید ماهی کشور در سواحل جنوبی ایران صورت میگیرد. به عبارتی، حدود 78 درسد صید منابع آبزی کشور در سواحل جنوبی انجام میشود. مهمترین انواع ماهیان دریاهای جنوب عبارتند از: حلوا، شیرماهی، شوریده، قباد، سرخو، سنگسر و غیره.
2ـ دریای عمان :
دریای عمان، شاید بهتر است بگوییم که خلیج عمان پیشروی آب اقیانوس هند است به داخل خشکی در جنوب غربی آسیا. این خلیج در حقیقت از سه سو به خشکی و ازیک سو به دریای آزاد مرتبط است. شمال آن ایران و پاکستان، شرق آن شبه جزیره دکن و غرب آن شبه جزیرهی عربستان قرار دارد. تنها از سوی جنوب، این دریا به اقیانوس هند متصل است. سواحل جنوبی ایران از تنگهی هرمز تا بندر گواتر مجاور آن است و این مسافت نیمی از کنارههای جنوبی ایران را تشکیل میدهد. مدار رأسالسرطان از شمال آن عبور میکند و از اینرو این خلیج در منطقهی گرم کرهی زمین واقع است. حداکثر درجه حرارت سطح آب در مرداد ماه 33 درجه و در دی ماه دست کم 8/19 است. طول آن ازتنگهی هرمز تا دکن حدود 610 کیلومتر و عرض آن کمتر از عرض آبهای خلیج فارس است. مساحت آن 903 هزار کیلومتر مربع در مقابل عمق آن از خلیج فارس بیشتر است. عمق این خلیج در اطراف چاهبهار حدود 3398 متر است. هرچه به سوی غرب پیش برویم، عمق آن به سرعت کم میشود تا جایی که در نزدیکی تنگهی هرمز به 73 متر میرسد.
بنادر کوچکی چون جاسک ـ چاهبهار ـ گواتر در کنار این خلیجها دیده میشوند که بیانگر بازرگانی و دریانوردی تقریبا محدود آن است.
3ـ دریاچهی مازندران (کاسپین) :
بزرگترین دریاچهی جهان، دریاچهای است که به سبب وسعت زیاد 5/6 برابر دریاچهی «اورال» و 13 برابر دریاچهی «بایکال» و زمانی تمامی سطح خشکیهای آسیای جنوب باختری را میپوشانید، از همان زمانهای پیش دریا خوانده میشد.
این دریا میان ایران، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و آذربایجان قرار گرفته و این کشورها از منابع آن به طور مشترک استفاده میکنند. از 6380 کیلومتر طول سواحل دریای مازندران به حدود 922 کیلومتر از آستارا تا رود اترک متعلق به ایران است.
مساحت این دریا حدود 424 هزار کیلومترمربع است. ژرفای دریاچهی مازندران در حوضهی شمالی بسیار کم، تقریبا چهار پنجم وسعتش دارای ژرفای کمتر از 10 متراست، تا جایی که بخش وسیعی از کاسپین شمالی به قدری کمژرفاست که فقط کرجیهای بسیار کوچک میتوانند در آن رفت و آمد کنند. ژرفای متوسط این حوضه حدود 2/6 متر است. در حوضهی جنوبی، ژرفای دریا نسبت به حوضهی شمالی بیشتر است و به حدود 960 تا 1000 متر میرسد و متوسط آن 325 متر است. دریای مازندران از نظر ژرفا و ویژگیهای دیگر، از شمال به جنوب به سه حوضه تقسیم میشود. حوضهی جنوبی یا کاسپین جنوبی که به سواحل ایران منتهی میشود، دارای شکلی تقریبا مربع است و وسعت این حوضه حدود 1555 کیلومتر مربع است که حدود 36درسد از مجموع وسعت دریا را شامل میشود.
دریای مازندران از نظر صید ماهی اهمیت بسیار دارد و ماهیان خاویاری دریای مازندران دارای شهرت جهانی هستند. سالیانه حدود 300 تن خاویار از صید این ماهیها به دست میآید. در دریای مازندران، حدود 100 گونه ماهی زندگی میکند که درحال حاضر تنها حدود 15 نوع آن مورد بهرهبرداری است.
فهرست کشورها
پرچم | آرم | نام | جمعیت | مساحت (کیلومتر مربع) |
پایتخت |
---|---|---|---|---|---|
آذربایجان | ۹٬۴۹۳٬۶۰۰ | ۸۶٬۶۰۰ | باکو | ||
اردن | ۶٬۵۰۸٬۸۸۷ | ۸۹٬۳۴۲ | امان | ||
ارمنستان | ۲٬۹۷۰٬۴۹۵ | ۲۹٬۷۴۳ | ایروان | ||
ازبکستان | ۲۸٬۳۹۴٬۱۸۰ | ۴۴۷٬۴۰۰ | تاشکند | ||
افغانستان | ۳۰٬۴۱۹٬۹۲۸ | ۶۴۷٬۵۰۰ | کابل | ||
امارات متحده عربی | ۵٬۳۱۴٬۳۱۷ | ۸۳٬۶۰۰ | ابوظبی | ||
اندونزی | ۲۴۸٬۶۴۵٬۰۰۸ | ۱٬۹۰۴٬۵۶۹ | جاکارتا | ||
ایران | ۷۸٬۸۶۸٬۷۱۱ | ۱٬۶۴۸٬۱۹۵ | تهران | ||
بحرین | ۱٬۲۴۸٬۳۴۸ | ۷۶۰ | منامه | ||
برمه (میانمار) | ۵۴٬۵۸۴٬۶۵۰ | ۶۷۶٬۵۷۸ | نایپیداو | ||
برونئی | ۴۰۸٬۷۸۶ | ۵٬۷۶۵ | بندر سری بگاوان | ||
بنگلادش | ۱۵۰٬۰۳۹٬۰۰۰ | ۱۴۷٬۵۷۰ | داکا | ||
بوتان | ۷۱۶٬۸۹۶ | ۳۸٬۳۹۴ | تیمفو | ||
پاکستان | ۱۹۰٬۲۹۱٬۱۲۹ | ۷۹۶٬۰۹۵ | اسلامآباد | ||
تاجیکستان | ۷٬۷۶۸٬۳۸۵ | ۱۴۳٬۱۰۰ | دوشنبه | ||
تایلند | ۶۷٬۰۹۱٬۰۸۹ | ۵۱۳٬۱۲۰ | بانکوک | ||
تایوان | ۲۳٬۲۶۱٬۷۴۷ | ۳۶٬۱۹۳ | تایپه | ||
ترکمنستان | ۵٬۰۵۴٬۸۲۸ | ۴۸۸٬۱۰۰ | عشقآباد | ||
ترکیه | ۷۹٬۷۴۹٬۴۶۱ | ۷۸۳٬۵۶۲ | آنکارا | ||
تیمور شرقی | ۱٬۱۴۳٬۶۶۷ | ۱۴٬۸۷۴ | دیلی | ||
چین | ۱٬۳۴۳٬۲۳۹٬۹۲۳ | ۹٬۵۹۶٬۹۶۱ | پکن | ||
روسیه | ۱۴۲٬۵۱۷٬۶۷۰ | ۱۷٬۰۹۸٬۲۴۲ | مسکو | ||
ژاپن | ۱۲۷٬۳۶۸٬۰۸۸ | ۳۷۷٬۹۱۵ | توکیو | ||
سریلانکا | ۲۱٬۴۸۱٬۳۳۴ | ۶۵٬۶۱۰ | کلمبو | ||
سنگاپور | ۵٬۳۵۳٬۴۹۴ | ۶۹۷ | سنگاپور | ||
سوریه | ۲۲٬۵۳۰٬۷۴۶ | ۱۸۵٬۱۸۰ | دمشق | ||
عراق | ۳۱٬۱۲۹٬۲۲۵ | ۴۳۸٬۳۱۷ | بغداد | ||
عربستان سعودی | ۲۶٬۵۳۴٬۵۰۴ | ۲٬۱۴۹٬۶۹۰ | ریاض | ||
عمان | ۳٬۰۹۰٬۱۵۰ | ۳۰۹٬۵۰۰ | مسقط | ||
فلسطین | ۴٬۲۷۹٬۶۹۹ | ۶٬۲۲۰ | غزه/رامالله | ||
فیلیپین | ۹۹٬۳۹۲٬۷۰۰ | ۳۰۰٬۰۰۰ | مانیل | ||
قبرس | ۱٬۰۹۹٬۳۴۱ | ۹٬۲۵۱ | نیکوزیا | ||
قرقیزستان | ۵٬۴۹۶٬۷۳۷ | ۱۹۹٬۹۵۱ | بیشکک | ||
قزاقستان | ۱۷٬۵۲۲٬۰۱۰ | ۲٬۷۲۴٬۹۰۰ | آستانه | ||
قطر | ۱٬۹۵۱٬۵۹۱ | ۱۱٬۵۸۶ | دوحه | ||
کامبوج | ۱۴٬۹۵۲٬۶۶۵ | ۱۸۱٬۰۳۵ | پنومپن | ||
کره جنوبی | ۵۰٬۰۰۴٬۴۴۱ | ۱۰۰٬۲۱۰ | سئول | ||
کره شمالی | ۲۴٬۵۸۹٬۱۲۲ | ۱۲۰٬۵۳۸ | پیونگیانگ | ||
کویت | ۲٬۶۴۶٬۳۱۴ | ۱۷٬۸۱۸ | کویت | ||
گرجستان | ۴٬۵۷۰٬۹۳۴ | ۶۹٬۷۰۰ | تفلیس | ||
لائوس | ۶٬۵۸۶٬۲۶۶ | ۲۳۶٬۸۰۰ | وینتیان | ||
لبنان | ۴٬۱۴۰٬۲۸۹ | ۱۰٬۴۰۰ | بیروت | ||
مالدیو | ۳۹۴٬۴۵۱ | ۲۹۸ | ماله | ||
مالزی | ۲۹٬۱۷۹٬۹۵۲ | ۳۲۹٬۸۴۷ | کوالالامپور | ||
مغولستان | ۳٬۱۷۹٬۹۹۷ | ۱٬۵۶۴٬۱۱۶ | اولان باتور | ||
نپال | ۲۹٬۸۹۰٬۶۸۶ | ۱۴۷٬۱۸۱ | کاتماندو | ||
ویتنام | ۹۱٬۵۱۹٬۲۸۹ | ۳۳۱٬۲۱۲ | هانوی | ||
هند | ۱٬۲۰۵٬۰۷۳٬۶۱۲ | ۳٬۲۸۷٬۲۶۳ | دهلی نو | ||
یمن | ۲۴٬۷۷۱٬۸۰۹ | ۵۲۷٬۹۶۸ | صنعا |
نکته : اطلاعات جمعیتی کشورها بروز نیستند.
کاشی کاری
به طور کلی نقش کاشی در ایران بسیار مهم و اساسی بوده است. زیرا تقریباً غالب بناهایی که از
شاهکارهای معماری ایران محسوب می شوند بخش عمده زیبایی و شکوه خود را از کاشی کاریهای
زیبای خود را دارند که با هماهنگی رنگها و طرحها در گوشه و کنار بنای مساجد و زیارتگاهها جای گرفته
اند. این کاشی کاریها به صورت خشت و معرق کار شده و یکی از ویژگی های تزئینات معماری ایران،
کاشی کاری است که در نهایت استادی و تلفیق رنگها با هم در دیواره های جانبی و ایوانها خودنمایی
می کند.
متن کتیبه مسجد جامع اصفهان:
چون نامه جرم ما به هم پیچیدند بردند و به میزان عمل سنجیدند
بیش از همه کس گناه ما بود ولی ما را به محبت علی بخشیــدند
حالا چند دقيقهي ديگر بنشين. نترس، دير نميشه!"؛ "قربون دستت اين بچهي ما را نگهدار تا ما از خريد برگرديم"؛ "نميشه!، بايد امشب به مهموني بياي وگرنه دلخور ميشم"؛ "ميبخشيد، امشب خانم-بچهها هوس كردن برن گردش. قربونت اون ماشينتو يه دو ساعت بده ممنون ميشم" و....
بدون شك همهي ما بارها و بارها با مواردي اين چنين برخورد كردهايم و چه بسا گاهي به دليل عدم تمايل روحي و يا قرار داشتن در موقعيتي خاص، از ته قلب آرزو كردهايم كه ايكاش چنين چيزي از ما خواسته نميشد. پاسخ شما در اينگونه مواقع چيست؟ آيا جرات ميكنيد با صراحت تمام "نه" بگوييد؟ آيا وقتي در يك جمع قرار ميگيريد، به خود اجازه ميدهيد نظراتي كه با آن مخالف هستيد را رد كنيد؟ يا اينكه مانند بسياري افراد توي رودربايستي گير ميكنيد و براي رعايت قاعدهي "مردم داري"، با كراهت اينگونه خواستهها را اجابت ميكنيد؟
راضی نگه داشتن تمام آدمهایی که در اطراف ما هستند تقریبا غیرممکن است ضمن اینکه وظیفه نداریم برای رضایت دیگران بیش از توان خود مسئولیت بپذیریم
به نظرمیرسد در جوامع مدرن امروز به کسانی احترام میگذارند که گرایشات و رفتارهای مثبت داشته و آمادگی ورود به هر درگیری و چالش تازهای را دارند.
بر همین اساس، بسیاری از مردم حتی در مواقعی که با موضوعی مخالف هستند هم ترغیب میشوند، بگویند "بله". و زمانی این موضوع جدی تر میشود که کاری را تنها و تنها بخاطر پاسخ مثبتی که دادهاند مجبور به انجامش شوند و در واقع هیچ تمایلی برای انجام آن وجود ندارد. تا جایی که ممکن است منجر به اضطراب یا حتی بیماری فرد شود.
نه گفتن چه به رئیسمان، چه به فرزندمان و چه به دوستانمان آسان نیست. در نتیجه بسیاری از ما به انجام کارهایی مجبور می شویم که دوست نداریم، یا برایمان سخت هستند.
گفتن این کلمه دو حرفی برای بسیاری از ما دشوار است، نه گفتن چه به رئیسمان، چه به فرزندمان و چه به دوستانمان آسان نیست. در نتیجه بسیاری از ما به انجام کارهایی مجبور می شویم که دوست نداریم، یا برایمان سخت هستند.
بسیاری از کودکان در محیط خانواده و تحت تاثیر تربیت والدین می آموزند که برای حفظ آرامش یا برای مودب بودن، باید درخواست دیگران را بپذیرند. به یاد داشته باشید که دنیا با "نه" گفتن ما به پایان نخواهد رسید، بلکه این کلمه مانند همه کلمات دیگر نوعی مبادله اطلاعات است.
دانلود نمونه سوالات آزمونهای نوبت دوم سری 1 پایهی ششم
آزمون املا نوبت دوم سری 1 + پاسخ نامه
آزمون نگارش و انشا نوبت دوم سری 1 +پاسخ نامه
آزمون هدیههای آسمان نوبت دوم سری 1 +پاسخ نامه
آزمون اجتماعی نوبت دوم سری1 +پاسخ نامه
آزمون علوم نوبت دوم سری 1 +پاسخ نامه
آزمون ریاضی نوبت دوم سری 1 +پاسخ نامه
منبع: شاهد بندر انزلی
تهیه شده توسط اداره سنجش آموزش و پرورش کشور
هدیههای آسمان ششم
بیش از ۲۵۰ نمونه سوال
حجم: ۹.۹ MB
علوم تجربی ششم
در حدود ۳۰۰ نمونه سوال
حجم: ۱۵.۳ MB
مطالعات اجتماعی
بیش از ۳۵۰ نمونه سوال
حجم:۱۲.۶ MB
فارسی ششم
بیش از ۳۳۰ نمونه سوال
حجم:۱۲.۶ MB
آزمون فناوری از اول تا آخر کتاب
لطفا حتما بعد از دانلود نظر بگذارید.
- دانلود کنید: درس 5 (زمین پویا)
- دانلود کنید: درس 6 (ورزش و نیرو 1)
- دانلود کنید: درس 7 (ورزش و نیرو 2)
- دانلود کنید: درس 8 (چه میخواهم بسازم)
- دانلود کنید: درس 9 (سفر انرژی)
- دانلود کنید: درس 10 (خیلی کوچک - خیلی بزرگ)
- دانلود کنید: درس 11 (شگفتیهای برگ)
- دانلود کنید: درس 12 (جنگل برای کیست؟)
- دانلود کنید: درس 13 (سالم بمانیم)
- دانلود کنید: درس 14 (از گذشته تا آینده)
-
- دانلود کنید: فصل 4 (ایران و منابع انرژی)
- دانلود کنید: فصل 5 (پیشرفت مسلمانان)
- دانلود کنید: فصل 6 (سفری به اصفهان) (پارت اول) (پارت دوم)
- دانلود کنید: فصل 7 (اوقات فراغت)
- دانلود کنید: فصل 8 (پوشاک ما)
- دانلود کنید: فصل 9 (دریاهای ایران)
- دانلود کنید: فصل 10 (ایران و همسایگان)
- دانلود کنید: فصل 11 (ایستادگی در برابر بیگانگان)
- دانلود کنید: فصل 12 (آزادی خرمشهر)
- نویسنده ناصرخسرو قبادیانی
- مترجم
- تعداد صفحات 70
- ناشر ایران پی دی اف
- سال انتشار
- پسورد www.iranpdf.com
سفرنامه ناصرخسرو
توضیحاتی از کتاب
سفرنامهٔ ناصرخسرو کتابی است منسوب به ناصرخسرو قبادیانی بلخی و گزارشی از یک سفر هفتساله است. این سفر در ششم جمادی الاخر سال ۴۳۷ قمری (اول فروردین ۴۱۵ یزدگردی) از مرو آغاز شد و در جمادی الاخر سال ۴۴۴ قمری (اول فروردین ۴۱۶ یزگردی) با بازگشت به بلخ پایان پذیرفت.
او از مرو به سرخس، نیشابور، جوین، بسطام، دامغان، سمنان، ری، قوهه و قزوین میرود و از راه بیل، قپان، خرزویل و خندان به شمیران میرسد.
از آنجا به سراب و سعیدآباد میرود و به تبریز میرسد. سپس از راه مرند، خوی، برکری، وان، وسطان، اخلاط، بطلیس، قلعهٔ قف انظر، جایگاه مسجد اویس قرنی، ارزن، میافارقین، به آمد در دیار بکر وارد میشود.
از آنجا با گذشتن از شهرهای شام (سوریه) از جمله حلب به بیروت، صیدا، صور و عکا میرود. سپس از راه حیفا به بیت المقدس میرسد. مسجدالاقصی در شهر بیت المقدس و در کنار مسجد قبه الصخره واقع میباشد.
ناصرخسرو از قدس به مکه و مدینه میرود و از راه شام به قدس باز میگردد و راه مصر را در پیش میگیرد. او از قاهره، اسکندریه و قیروان بازدید میکند و از راه دریا به زیارت مکه و مدینه میرود.
سپس از همان راه باز میگردد و از راه آبی نیل با کشتی به اسیوط، اخیم، قوص و آسوان (در مصر) میرود. او از برخی شهرهای سودان بازدید میکند و از راه دریای سرخ به جده و مکه میرود و شش ماه را در کنار خانهٔ خدا میماند. از مکه به سوی لحسا و سپس بصره میرود و به عبادان (آبادان) میرسد. آنگاه به بندر مهروبان میرود و از آنجا به ارجان (در نزدیکی بهبهان) میرسد و به لردگان، خانلنجان و اصفهان وارد میشود. سپس از نایین، طبس، قاین میگذرد تا در پایان سفر به بلخ برسد.
فایل PDF کتاب
- نویسنده میرزا غلامحسین افضل الملک
- مترجم
- تعداد صفحات 154
- ناشر مجلس شورای اسلامی
- سال انتشار 1379
- پسورد www.iranpdf.com
توضیحاتی از کتاب
سفرنامه اصفهان دست نوشته میرزا غلامحسین خان افضل الملک است که جهت آشنایی پیشکاران دولتی در عهد ناصری نگاشته و در آن از حدود جغرافیایی، پیشینه تاریخی قراء و بلوک و محصولات کشاورزی اصفهان کتابچه ای پرداخته است.
به کوشش: ناصر افشارفر
فهرست کتاب :
# مقدمه مصحح
# تصویر نسخه خطی
# اصفهان و جغرافیای طبیعی آن
# اصفهان
# موقعیت طبیعی شهر اصفهان
# ناحیه اصفهان
# حدود جغرافیایی شهر اصفهان
# محلات اصفهان
# بناهای معروف اصفهان
# اما سایر امکنه معروفه اصفهان
# اما مدارس این شهر
# اما امامزاده های معروف این شهر
# اما کاروانسراهای این شهر
# حمامات اصفهان
# چهارسوی معروف این شهر که گنبد نموده اند
# طبیعت اصفهان و زاینده رود
# طبیعت اصفهان
# صفت زاینده رود
# ذکر پل های زاینده رود
# دیگر بندهای زاینده رود
# محصولات کشاورزی و صنعتی
# محصولات اصفهان
# صنایع اصفهان
# تاریخ اصفهان، و بانی آن و وجه تسمیه آن به این اسم
# نواحی و مناطق اصفهان
# اما هشت محل
# قصبه های متعلق به اصفهان
# پنج ناحیه
# تعلیقات و فهرستها
# تعلیقات
# فهرستها
# کسان
# جایها
# طوایف و اصطلاحات
# سلسله ها و کتب
# محصولات کشاورزی ، معدنی و صنعتی
# منابع و مآخذ
فایل PDF کتاب
یک تیم از پژوهشگران آمریکایی موفق به تولید نسل جدیدی از پنل های خورشیدی با الهام از ساختار چشم بید شدند که با پیشگیری از بازتاب نو ، قسمت اعظم نور خورشید را به انرژی تبدیل می کند.
یکی از بزرگترین مشکلات پنل های خورشیدی، بازتاب نور می باشد که موجب هدر روی انرژی می شود. از آن جایی که چشم بید بازتاب نور نداشته و این حشره از این امر برای فرار از دست شکارچیان استفاده می کند؛ محققان با الهام از این ساختار موفق به طراحی نانو ساختار نازکی شدند که بازتاب نور خورشید را به طرز چشمگیری کاهش می دهد.
نسل جدید این پنل ها در سیستم های روشنایی و تجهیزات نظامی کاربرد داشته و هزینه های تولید را به طور محسوسی کاهش می دهد.
نتایج مربوط به این دستاورد، در مجله Nature Communications قابل مشاهده می باشد.
پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد، موفق به طراحی و ساخت نخستین توربین ۱۰۰ کیلووات شدند که این توربین در نیروگاه بینالود نصب شده است.
این توربین از نوع ژنراتور مغناطیس دائم بوده و با گیربکس دور متوسط کار می کند و توان نامی این توربین در سرعت باد، ۱۰ متر بر ثانیه معادل صد کیلووات می باشد.
این توربین در حال حاضر با موفقیت در نیروگاه بادی بینالود نصب و آماده راه اندازی شده است و به صورت تجاری نیز به بازار عرضه خواهد شد.
1 . چه عواملی باعث تفاوت در نوع لباس می شود ؟ موقعیت های مختلف ــ گره های مختلف اجتماعی و شغلی ــ فصول مختلف سال ــ نواحی مختلف آب و هوایی ــ اقوام مختلف
2 . در چه موقعیت هایی ما لباس های مختلفی می پوشیم ؟ ( مثال بزنید ) برای مثال لباس منزل ما با لباس مدرسه و با لباسی که در مهمانی می پوشیم ، فرق دارد . وقتی که ورزش می کنیم از لباس ورزشی استفاده می کنیم و در مراسم عزاداری لباس سیاه بر تن می کنیم .
3 . دلیل تفاوت لباس گروه های مختلف اجتماعی و شغلی چیست ؟ لباس این گروه ها بسته به کار و نقش آن ها در اجتماع متفاوت است و از روی لباس این گروه ها به شغل و حرفه ی آن ها پی می بریم .
4 . پوشاک ما در زمستان و تابستان چه تفاوت هایی با هم دارند ؟ در زمستان لباس های ضخیم ( کلفت ) و تیره می پوشیم و در تابستان لباس های نازک و روشن می پوشیم .
5 . چرا در زمستان بیش تر از رنگ های تیره و در تابستان از رنگ های روشن استفاده می کنیم ؟ زیرا رنگ تیره نور خورشید را جذب کرده و سبب می شود زود تر گرم شویم و در مقابل رنگ های روشن نور خورشید را دفع کرده و باعث می شود گرما را کم تر احساس کنیم .
6 . چرا نوع پوشاک در نواحی مختلف کشورمان فرق می کند ؟ زیرا در سال گذشته خواندیم که در کشور پهناورمان ایران تنوع آب و هوایی وجود دارد . یعنی نوع آب و هوا در همه جا یکسان نیست . در بعضی نواحی آب و هوا گرم و خشک ، در بعضی جاها سرد ، در بعضی مکان ها گرم و مرطوب و در بعضی نواحی معتدل است .
7 . چند نمونه از اقوام ایرانی را که لباس مخصوص به خود دارند را نام ببرید . فارس ، ترک ، لر ، گیلک ، کرد و بلوچ
8 . چگونه در گذشته حدس می زدند که یک فرد اهل کدام منطقه ی ایران است ؟ لباس های محلی در گذشته بیش تر مورد استفاده قرار می گرفته است به طوری که در قدیم هر کس از روی شکل لباس فرد دیگر می توانست حدس بزند که او اهل کدام منطقه ی ایران است .
9 . امروزه لباس های محلی اغلب چگونه استفاده می شود ؟ اغلب در مراسم و جشن های خاص پوشیده می شود .
10 . چرا لباس های محلی را در موزه های مردم شناسی حفظ و نگهداری می کنند ؟ زیرا این لباس ها قسمتی از فرهنگ و هویت ماست و با نگه داری این لباس ها در موزه در واقع فرهنگ ، گذشته و تاریخ اقوام ایرانی را حفظ می کنند .
11 . آیا در طی زمان همه ی جلوه های لباس ها تغییر کرده است ؟ خیر برخی از جلوه های لباس ها مانند انواع سرپوش ها در طی زمان ثابت مانده اند و برخی دیگر تغییر کرده اند .
12 . چند نمونه از سرپوش ها را در دوره های مختلف نام ببرید . تاج ، انواع کلاه ، عمامه ، دستار و نظایر آن
سوالات متن درس 16 مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی ( لباس ، از تولید به مصرف )
1 . لباس در گذشته ی نه چندان دور چگونه تهیه می شد ؟ بیش تر مردم برای تهیه ی لباس به خیاط مراجعه می کردند و خیاط نیز اندازه ی آن ها را می گرفت و با پارچه ای که مشتری ها به او می دادند و به سلیقه ی آن ها ، لباسی برایشان می دوخت .
2 . امروزه بیش تر مردم پوشاک مورد نیاز خود را چگونه تهیه می کنند ؟ به صورت آماده از فروشگاه های مختلف می خرند .
3 . چرا کارگاه های تولید لباس به وجود آمد ؟ با گذشت زمان و افزایش جمعیت ، چون دیگر یک یا چند خیاط نمی توانستند نیازهای تعداد زیادی از مردم را برآورده کنند ، کم کم کارگاه های تولید لباس به وجود آمدند .
4 . تولید انبوه یعنی چه ؟ به تولید یک کالا به یک شکل و به تعداد زیاد « تولید انبوه » می گویند .
5 . مهم ترین ماده ی مورد نیاز در کارگاه تولید لباس چیست ؟ پارچه
6 . پارچه از چه چیزی درست می شود ؟ از نخ
7 . چند نوع نخ وجود دارد ؟ نام ببرید . 2 نوع طبیعی و مصنوعی
8 . نخ و پارچه هر کدام در کجا تولید می شود ؟ نخ در کارخانه های نخ ریسی و پارچه در کارخانه های پارچه بافی ( نساجی ) تولید می شود .
9 . پارچه ی مورد نیاز کارگاه های تولید لباس چگونه تهیه می شود ؟ از عمده فروشان خریداری می شود .
10 . چند نمونه از کارهایی که در کارگاه های تولید لباس انجام می شود را نام ببرید . سازنده ی طرح یا الگو برای پارچه ــ بریدن پارچه از روی الگو ــ دوختن بخش های مختلف لباس توسط خیاط ها مانند دوخت آستین ، یقه ، دگمه و زیپ ــ اتو کردن لباس ــ بسته بندی لباس ها
11 . کار « برش کار» چیست ؟ از روی الگوهایی که دارد ، پارچه را می برد .
12 . کار خیاط ها در کارگاه تولید لباس چیست ؟ هر یک از آن ها یک بخش از لباس را می دوزند . برای مثال یک نفر فقط آستین می دوزد و لباس ها را به دیگری می دهد . نفر بعدی یقه ها و فرد دیگری دگمه و زیپ به لباس می دوزد .
13 . خط تولید یعنی چه ؟ همه ی کسانی که در کارگاه مشغول به کار هستند ، بخشی از کار تولید را انجام می دهند تا کالا به صورت نهایی آماده شود . به این همکاری « خط تولید » گفته می شود .
14 . لباسی که انتخاب می کنیم باید چه شرایطی داشته باشد ؟ 1 ـ باید با باورهای دینی ما تناسب داشته باشد 2 ـ باید کیفیت خوب و قیمت مناسب داشته باشد .
15 . لباس چگونه می تواند با باورهای دینی ما تناسب داشته باشد ؟ لباس باید پوشش مناسب را برای یک زن یا مرد مسلمان فراهم کند . رعایت حجاب و عفاف موجب وقار و متانت شخص می شود .
16 . منظور از این که لباس باید کیفیت خوب و قیمت مناسب داشته باشد چیست ؟ در هنگام خرید باید لباسی را انتخاب کنیم که هم جنس آن خوب باشد و هم از نظر قیمت مناسب باشد . یعنی با بودجه ی ما تناسب داشته باشد .
17 . بودجه یعنی چه ؟ بودجه یعنی مقدار پولی که می توانیم برای انجام یک کار یا خرید یک چیز بپردازیم .
18 . به چه نکاتی باید قبل و در هنگام خرید توجه کنیم ؟ برای خرید از پول تو جیبی مان پس انداز کنیم ــ وقتی ضرورتی ندارد لباس نو نخریم و از لباس های قدیمی استفاده کنیم ــ در تمیز نگه داشتن و شستن لباس هایمان به بزرگ تر ها کمک کنیم ــ لباس های ایرانی بخریم تا به تولید کنندگان داخلی کمک شود ــ لباسی متناسب با بودجه ی خود بخریم ــ لباسی متناسب با باورهای دینی مان بخریم .
سوالات درس1 تا 4مطالعات
سوالات درس 7 مطالعات
سوالات درس 8 مطالعات
سوالات درس 9 مطالعات
سوالات درس 10 مطالعات
سوالات درس 11 مطالعات
سوالات درس 12 مطالعات
سوالات درس 13 مطالعات
سوالات درس 14 مطالعات
سوالات درس 15 مطالعات
سوالات درس 16 مطالعات
سوالات درس 17 مطالعات
سوالات درس18 مطالعات
سوالات درس 19 مطالعات
سوالات درس 20 مطالعات
سوالات درس 21 مطالعات
سوالات درس 22 مطالعات
سوالات درس 23 مطالعات
سوالات درس 24 مطالعات
- دانلود کنید: فصل 4 (ایران و منابع انرژی)
- دانلود کنید: فصل 5 (پیشرفت مسلمانان)
- دانلود کنید: فصل 6 (سفری به اصفهان) (پارت اول) (پارت دوم)
- دانلود کنید: فصل 7 (اوقات فراغت)
- دانلود کنید: فصل 8 (پوشاک ما)
- دانلود کنید: فصل 9 (دریاهای ایران)
- دانلود کنید: فصل 10 (ایران و همسایگان)
- دانلود کنید: فصل 11 (ایستادگی در برابر بیگانگان)
- دانلود کنید: فصل 12 (آزادی خرمشهر)
انواع لباس...........................................................دانلود کنید
پوشاک................................................................دانلود کنید
اوقات فراغت.......................................................دانلود کنید
گذراندن اوقات فراغت............................................دانلود کنید
لباس های ادوار گذشته...........................................دانلود کنید
لباس های ادوار گذشته در ایران................................دانلود کنید
لباس های ملت های گوناگون....................................دانلود کنید
عوامل گسترش علوم وفنون در دوره اسلامی.................دانلود کنید
دوستان ما............................................................دانلود کنید
تصمیم گیری.........................................................دانلود کنید
به سختی نه می گویید؟............................................دانلود کنید
چرا باید نه بگوییم؟................................................دانلود کنید
کشاورزی در ایران...............................................دانلود کنید
سفری به اصفهان...............................................دانلود کنید
مقاومت مردم خرمشهر..........................................دانلود کنید
ویژگیهای دریای های ایران...................................دانلود کنید
اسطرلاب..........................................................دانلود کنید
انرژی بادی.......................................................دانلود کنید
انرژی خورشیدی................................................دانلود کنید
تاریخچه انرژیهای نو...........................................دانلود کنید
محصولات کشاورزی از تولید تا مصرف...................دانلود کنید
پاسخنامه آزمون ریاضی تا صفحه 30 آبان 92 ............ علی اسلامی
پاسخنامه آزمون ریاضی از فصل 1تا 2 ......................... علی اسلامی
پاسخنامه آزمون اجتماعی از درس 1 تا 8 ................... علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 3 ................................... علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون کاروفناوری از درس 1تا 10 ............... ❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون ریاضی از فصل 1تا 3 ......................... علی اسلامی
پاسخنامه آزمون بخوانیم و بنویسیم از درس 1تا 6..... علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون ریاضی از فصل 1تا 4 ......................... رضا انصاریان
پاسخنامه آزمون علوم تجربی از درس 1تا 7................ علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون هدیههای آسمان از درس 1تا 7....... محمدحسینبذربخش
پاسخنامه آزمون هدیههای آسمان از درس 1تا 10..... علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون بخوانیم و بنویسیم از درس 1تا 10... علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون اجتماعی از درس 1 تا 14 ................. علیرضا بدرخجسته
پاسخنامه آزمون ریاضی از صفحه 1 تا 91 ................... خرسندیان-انصاریان
پاسخنامه آزمون بخوانیم و بنویسیم 1تا 12.................. بدرخجسته-رحیمی
پاسخنامه آزمون علوم از درس 1 تا 8 .......................... اسدی-انصاری-حجتیپور
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 5 ................................... ❀❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 1 تا 5 (1 تا 100) ......... ❀❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون هدیههای آسمان از درس 1تا 14...... رضا انصاریان
پاسخنامه آزمون علوم از درس 1 تا 10 ........................ رضا خرسندیان
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 1 تا 6 (1 تا 111) ......... ❀❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 1 تا 7 ............................ ❀❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون بخوانیم و بنویسیم 1تا 14.................. بدرخجسته
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 1 تا 7 (متوسط) .......... ❀❀❀❀❀❀❀❀
پاسخنامه آزمون علوم از درس 1 تا 12 ........... بدرخجسته- انصاریان
پاسخنامه آزمون ریاضی فصل 1 تا 8 (متوسط) .......... ❀❀❀❀❀❀❀❀
فناوری و به تبع آن زندگی ما روز به روز وابستگی بیشتری به منابع انرژی پیدا میکند. این نیاز و مصرف بالای انرژی باعث شده است که بیرویه نفت استخراج کنیم، سوخت بسوزانیم، هوا را آلوده کنیم و تنها سکونتگاهمان در این جهان را بیشتر به نابودی بکشیم. اما بسیاری از ما هم با خوشبینی امیدواریم که فناوری خود راهحلی برای این معضل بیافریند. دستگاههایی با مصرف بهینهتر بسازد، منابع جدید انرژی بیابد یا استفاده از انرژیهای پاک موجود را برای ما سادهتر کند.
در میان انرژیهای پاک، نور خورشید شاید ارزانترین و دایمیترین آنها باشد. آنچه در ادامه ایمیل میآید شرحی تصویری است از راهاندازی بزرگترین نیروگاه گرمایی با تجمیع نور خورشید که در صحرای موهاوی(در جنوب شرقی کالیفرنیا) برپا شده است. بدینصورت که سیستم مولد الکتریسیته خورشیدی Ivanpah در صحرای موهاوی کالیفرنیا شروع به فعالیت کرده است.
این پروژه 2.2 میلیارد دلاری در زمینی به وسعت 14 میلیون متر مکعب گسترده شده که بزرگترین سیستم حرارتی خورشیدی را شکل دادهاند. گوگل، برایت سورس، ان آر جی و بکتل اصلیترین سرمایه گذاران این پروژه هستند. این پروژه در زمین کرایه فدرالی ساخته شده است. هم اکنون یکی از سه برج Ivanpah به شبکه انتقال برق پیوسته، زمانی که این سایت به طور کامل به کار بیفتد، ۳۹۲ مگاوات برق تولید خواهد کرد (بیش از یک سوم نیروگاه اتمی بوشهر) که برای ۱۴۰۰۰۰ خانه کافی است و استفاده از مواد کربنی را تا ۴۰۰۰۰۰ تن در سال کاهش میدهد.
این نیروگاه حرارتی از 347 هزار آینه آفتاب گرد (helioatat) تشکیل شده است که دور تا دور سه برج ۴۵۹ فوتی قرار گرفتهاند. نور خورشید که توسط این آینهها متمرکز میشود آب داخل این برجها را گرم میکند تا به بخار بسیار داغی تبدیل شود و توربینهای سایت را برای تولید برق به حرکت در آورد.
برج اول با موفقیت به کار مشغول است و برق تولیدی خود را به مرکز Pacific Gas and Electric در کالیفرنیا میفرستد. برج سوم نیز که در ماههای آینده فعال خواهد شد، برای تأمین برق همین مرکز اختصاص یافته و برج دوم هم که به زودی کامل میشود برق خود را در اختیار مرکز Southern California Edison قرار میدهد.
کار ساخت این پروژه سال ۲۰۱۰ آغاز شد و در ماه مارچ توانست برای اولین بار در آزمایشی مهم که برای تست آمادگی آن در عملکردهای تجاری انجام شده بود، اولین جریان برق خود را تولید کند. چندی پیش نیز تستهایی برای اولین همگام سازی Ivanpah با شبکه برق انجام شد که با موفقیت از پس آن برآمد.
همانطور که جان آیتون در Grist اشاره میکند این پروژه منتقدانی نیز داشته، برخی از آنها این سوال را مطرح میکنند که: "چرا این تجهیزات خورشیدی که از آب استفاده میکند باید در بیابان ساخته شود به جای آن میتوانستید از پنل های فوتوولتائیک استفاده کنید." و برخی دیگر نیز نگران آوارگی حیات وحش محلی هستند. قابل ذکر است که صد گونه در حال انقراض از لاک پشتهای بیابانی در این منطقه زندگی میکنند. Ivanpah به عنوان بزرگترین تجهیزات انرژی حرارتی خورشیدی در دنیا و همچنین در تحقق هدف انرژیهای تجدیدپذیر کالیفرنیا، نقش مهمی بر عهده دارد. مهم اینکه رسیدن به ۳۰۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق خورشیدی برای استفادههای عمومی و مالکیتهای شخصی است.
لطفا برای دانلوداینجایاروی تصویرزیرکلیک نمائید.
لطفا پس از دانلود و باز کردن پوشه
روی فایل omidvar.exe کلیک نمائید،
تا مشابه تصویر بالا باز شود.
حجم فایل 121،791KB
انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در 22 بهمن سال 1357 به پیروزی رسید و مردم انقلابی، اداره حکومت کشور را به دست گرفتند.
سال 1357 در حالی آغاز شد که صدای مهیب انفجار خشم مردم که از 19 دی سال 1356 در قم آغاز شده بود از تبریز، یزد، جهرم، کازرون، تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، رفسنجان، همدان، نجفآباد و سایر شهرهای ایران به گوش شاه و آمریکا میرسید.
در ادامه مهمترین اتفاقات و رویدادهای 2 روز منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی (21 و 22 بهمن سال 1357) به روایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی برشمرده شده است:
21 بهمن سال 1357:
- با آغاز درگیری مسلحانه، پرسنل انقلابی نیروی هوایی برای تسلیح مردم در ازاء کارت پایان خدمت سربازی، یک قبضه سلاح و هفت فشنگ در اختیار آنان قرار میدادند.
- درساعت 5/4 بعدازظهر کلانتری تهران نو ـ پس از پنج ساعت زد و خورد شدید بین مأمورین گارد و مردم ـ سقوط کرد و مردم و گاردیها در این زدو خورد چندین کشته و مجروح داشتند . از این پس، کلانتریها یکی پس از دیگری به دست مردم ساقط شدند.
- فرماندار نظامی تهران در اعلامیه شماره چهل خود، ساعات حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعدازظهر تا ساعت پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن حملات مردم به کلانتریها و پادگانها، فرماندار نظامی تهران در همین روز ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر افزایش داد. یعنی مردم تنها از ساعت دوازده شهر تا چهار و نیم بعدازظهر اجازه خروج از منازل خود را دارند.
- رژیم در تدارک یک کودتای نظامی است. سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگانهای تابعه خود، از آنها خواست تا بیدرنگ کلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده است که در رأس آنها نام حضرت امام، آْیتالله طالقانی مهندس مهدی بازرگان، به چشم میخورد. در این دستورالعمل، پیشبینی شده است که کلیه رهبران درجه دوم که اقدام به تحریک در مقابل این دستگیریها بکنند، بازداشت شوند.
- حضرت امام خمینی در رابطه با حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، آن را ملغی اعلام کردند و گفتند: اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند … اخطار میکنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد … تصمیم آخر خود را به امید خدا میگیریم. همچنین دولت موقت، اعلامیه حکومت نظامی را یک توطئه توصیف کرد.
- مینیبوسها و ماشینهای وابسته به ستاد کمیته امام خمینی، با بلندگو، لغو اعلامیه فمراندار نظامی را در سطح تهران اعلام کردند. گفتنی است که بنا به گفته رحیمی، یکی از سران ارتش، حکومت نظامی تصمیم داشت که با افزایش ساعات حکومت نظامی، به انجام کودتا و سرکوب مردم و خصوصا ترور و دستگیری رهبران نهضت، بپردازد. این تصمیم حضرت امام، توطئه بزرگی را در آستانه پیروزی نهضت در نطفه خفه کرد.
- امام خمینی در جواب به استعفای افراد نیروی مسلح نوشتند: قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و کسانی که قسم خوردهاند باید بر خلاف آن عمل کنند.
- مردم مسلح به یاری افراد نیروی هوایی رفتند. جنگ خیابانی در تهران اوج بیشتری پیدا کرد.
- دهها هزار تن از مردم در خیابان فرحآباد، پشت کیسههای شن و خاک سنگر گرفتند.
- کلانتریهای تهران نو، (چهارده و شانزده و بیست و یک و نه) و نارمک ده و یازده و شهر ری، سقوط کردند و همچنین یک هلیکوپتر گارد در تهران در هوا ساقط شد.
- حجتالاسلام دکتر مفتح از جانب حضرت امام، عکس مندرج در روزنامه کیهان مبنی بر رژه افسران نیروی هوایی در مقابل ایشان را کاملا صحیح و واقعی دانست.
- بازرگان گزارش مطبوعات را در زمینه تماس با بختیار و سران ارتش، قویا تکذیب کرد.
- از سوی دفتر تبلیغات امام خمینی، هر گونه تماس با بختیار و سران ارتش تکذیب شد.
- امام خمینی اعلام کردند که من خودم اهل قلم و بیان هستم و هیچ سخنگویی ندارم.
- ستاد امداد و سازمان ملی پزشکان، تعداد شهدا را تا ساعت یازده امشب، صد و بیست و شش تن ، و مجروین را ششصد و سی و چهار نفر ذکر کرد.
- شما کشته شدگان که به بیمارستان جرجانی منتقل شدهاند، به چهل و شش نفر رسید و تعداد زخمیها به علت کثرت آنها قابل شمارش نیست.
- آیتالله شریعتمداری ضمن آرزوی موفقیت برای دولت بازرگان، انتخاب وی را تبریک گفت.
- مهندس بازرگان در شرکت نفت اعلام کرد: با استقرار دولت موقت، اعتصاب شرکت نفت پایان خواهد یافت.
- حزب کمونیست قبرس اعلام کرد که تجهیزات جاسوسی آمریکا از ایران به قبرس منتقل شده است.
22 بهمن سال 1357:
- با تلاش برخی از دوستان بختیار و نیز نزدیکان مهندس بازرگان، بنا شد جلسهای با حضور بازرگان، بختیار و قرهباغی تشکیل گردد. عباس امیرانتظام درباره این جلسه میگوید: قبل از جلسه، بختیار به من تلفن زد و گفت استعفای خود را در جلسه تسلیم خواهد کرد. لیکن بختیار در جلسه حاضر نشد و تنها استعفا نامه خود را برای جلسه فرستاد.
- واحدهای نظامی چند شهر، از جمله لشگر زرهی قزوین، به سوی تهران روانه شدند. مردم، جاده تهران ـ کرج را به منظور جلوگیری از ورود واحدهای نظامی، مسدود کردند.
- نبرد شدید مردم با نیروی گارد در خیابانهای تهران شدت بیشتری پیدا کرد.
- در پی درگیریهای اخیر، پزشکی قانونی مملو از شهدایی است که در چند روز اخیر کشته و شناسایی نشدهاند.
- تسلیحات ارتش، زندان اوین، ساواک سلطنت آباد، مجلسین سنا و شورا، رادیو و تلویزیون، نخست وزیری، ژاندارمری و شهربانی، به دست مردم تصرف شد.
- نصیری، رییس ساواک، سالار جاف، قاتل مردم کردستان و سپهبد رحیمی، توسط مردم بازداشت شدند. همچنین سپهبد بدرهای، فرمانده نیروی زمینی، محمد امین و بیگلری، جانشین فرماندگان گارد، به هلاکت رسیدند.
- فرماندهان نیروهای سه گانه ارتش با حضور در خدمت امام خمینی، استعفای خود را تقدم کردند.
- با مراجعه به منزل حضرت امام، گروههای مسلح پشتیبانی خود را از امام اعلام کردند.
- حضرت امام به دنبال سقوط نهادهای اصلی رژیم و عقبنشینی ارتش از مردم خواستند که آرامش و نظم را مجددا برقرار کنند.
- رییس ستاد کل ارتش از جمله مواردی که موجب شد ارتش اعلام بیطرفی کند، اینها بود: رییس ستاد شهربانی به کلانتریها گفته بود مقاومت نکنند؛ در حالیکه این خلاف دستور بود. اعزام نیروهای زبده کمکی برای افسران محاصره شده در مسلسلسازی به جهت تمرد آنها بینتیجه ماند. سربازان به طور دسته جمعی فرار میکردند و بدون اجازه به پادگانها برمی گشتند. نیروهای زرهی به علت سد شدن راه آنها توسط مردم و تیر خوردن سرلشکر ریاحی، موفق به کار نشدند. نیروی هوایی به علت پیوستن افسران و همافران به مردم، قدرت انجام پرواز نداشت. بینظمی عمومی، نافرمانی و اعلام همبستگی افسران عالی رتبه با کمیته امام خمینی همه گیر شده بود.
- انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی، نظام دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی را سرنگون کرد.
- امام خمینی طی پیام دیگری خطاب به مردم گفتند: توجه داشته باشید که انقلاب ما از نظر پیروزی بر دشمن هنوز به پایان نرسیده است. دشمن از انواع وسایل و دسایس بهرهمند است و توطئهها در کمین است. تنها هوشیاری و انضباط انقلابی و اطاعت از فرمانهای رهبری و دولت موقت اسلامی است که توطئهها را نقش بر آب میسازد … با دولت موقت اسلامی همکاری نمایید تا با حول و قوه الهی هر چه زودتر با همکاری یکدیگر ایران اسلامی آباد و آزاد را مورد غبطه جهانیان بسازیم.
- مهندس بازرگان طی یک نطق تلویزیونی، ضمن تشکر از آحاد مختلف مردم و خصوصا از اعلام بیطرفی ارتش در مسائل سیاسی گفت: تیمسار قرهباغی در ملاقات حضوری، همکاری خود را با دولت موقت اینجانب اظهار نموده است.
- از سوی حضرات آیات مرعشی نجفی و شیرازی، اعلامیههای جداگانهای خطاب به ملت ایران منتشر گردید و پیروزی انقلاب اسلامی تبریک گفته شد.
- پس از سقوط رژیم سلطنتی، همافران نیروی هوایی که در حرکت نظام یمردم نقش مهمی داشتند، از همکاری و مدد رسانی به موقع مردم تشکر کردند.
- به مناسبت سقوط رژیم شاه، از سوی یاسر عرفاتپیام تبریکی خطاب به حضرت امام فرستاده شد.
- خسرو قشقایی ضمن ملاقات با حضرت امام، از دولت بازرگان پشتیبانی کرد.
- آیتالله خویی با ارسال تلگرافی برای حضرت امام، ورود ایشان را به ایران تبریک گفت.
- حمایت گسترده از دولت بازرگان در شهرهای مختلف کشور ادامه دارد و در همه شهرها و بخشهای کشور، مردم با رهبری روحانیان مبارز محلی، مراکز اداری و دولتی مانند شهربانی، ساواک، استانداری، فرمانداری و غیره را به تصرف خود در میآورند و کمیتههای مسلح انقلابی تشکیل میدهند.
- وقایع انقلاب آن قدر سریع بود که حتی مقامات آمریکایی در آخرین روزها نمیدانستند انقلاب پیروز شده است. اتاق عملیات کاخ سفید از طرف برژینسکی، تلفنی از سالیوان میپرسید: آیا هنوز اماکن کودتا وجود دارد؟
پیروزی انقلاب در 22 بهمن:
-در روز 22 بهمن 1357، تاریخ نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) به نقطه عطف خود رسید. در این روز سرانجام مبارزات مردم مسلمان به بار نشست و پادشاهی 2500 ساله و ظلم و استبداد بیش از 50 ساله رژیم پهلوی در ایران، ریشه کن شد و به خواست الهی حکومت جمهوری اسلامی تأسیس شد.
-نهضت اسلامی ایران در سال 1341 با اعتراض شدید حضرت امام خمینی و روحانیت پیشرو به لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی و آنچه که محمدرضا شاه آن را انقلاب سفید شاه و ملت میخواند شروع شد.
در این لایحه، قید اسلام از شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان حذف و به جای سوگند به قرآن، سوگند به کتاب آسمانی آورده شد و به زنان نیز حق رأی داده شد. پس از آن محمدرضا پهلوی، لوایح ششگانهای را طرح و در یک رفراندوم نمایشی به تصویب رساند. امام خمینی و مراجع قم نوروز سال 1342 را عزای عمومی اعلام کردند.
-در دوم فروردین 1342 مجلسی که به مناسبت شهادت امام جعفر صادق (ع) تشکیل شده بود با حمله مزدوران ساواک رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه قم به خاک و خون کشیده شد و عدهای از طلاب شهید و مجروح شدند.
-حادثه مدرسه فیضیه قم، روحانیت و مردم را مصممتر نمود و حضرت امام در سخنرانی تاریخی خود در عاشورای همان سال به شاه و آمریکا و اسرائیل حمله شدیدی کردند. به دنبال این سخنرانی مهم و تاریخی، عوامل رژیم، حضرت امام را در شب 15 خرداد 1342 دستگیر و به تهران منتقل کردند.
با اعلام این خبر در شهرهای مختلف، تظاهرات عظیمی بر پا شد و رژیم پهلوی دستور سرکوب این قیام را داد. در قیام تاریخی پانزده خرداد 1342 که نقطه عطفی در ابتدای نهضت اسلامی بود، هزاران نفر از مردم شهرهای مختلف به شهادت رسیده و یا مجروح شدند. حضرت امام در 18 فروردین 1343 آزاد شدند و از همان ابتدای آزادی به سخنرانی و مبارزه علیه رژیم ادامه دادند.
ایشان که از ابتدای جوانی شعار قرآن ” قل انما اعظکم بواحده ان تقوموا لله مثنی و فرادی ” را سرلوحه کار خویش قرار داده و تنها راه اصلاح در جهان را قیام لله میدانستند، در تاریخ 4 آبان 1343 در واکنش به تصویب لایحه مصونیت مستشاران آمریکایی در ایران (کاپیتولاسیون) طی یک سخنرانی سرنوشت ساز در مسجد اعظم قم به افشاگری شدید اللحنی علیه رژیم پرداخته و کاپیتولاسیون را عامل بردگی ایرانیان و ناقص استقلال کشور و مایه ننگ رژیم پهلوی دانستند.
-رژیم سفاک پهلوی که از روشنگری های رهبری نهضت به تنگ آمده بود چاره را در تبعید ایشان دانست و بدینگونه حضرت امام را در 13 آبان 1343 به ترکیه تبعید کردند. در 13 مهر 1344 امام، به همراه فرزندشان آیتالله سیدمصطفی خمینی به نجف منتقل شدند. حضرت امام از بهمن ماه 1348، درس ولایت فقیه خود را که در حقیقت پایههای تئوریک حکومت اسلامی بود، آغاز کردند. سلسله مباحث ولایت فقیه به شکل کتابی مدون در ایران و کشورهای عربی انتشار یافت.
-همچنین حضرت امام به مناسبت های مختلف از جمله در جریان جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی، به روشنگری خود علیه رژیم پهلوی ادامه میدادند. در سالهای اولیه دهه 1350، درآمد حاصل از نفت بیکباره افزایش یافت و شاه که در غرور و نخوت، غرق شده بود، برنامه خود با عنوان رسیدن به تمدن بزرگ را اعلام کرد.همچنین او در تاریخ 11 اسفند 1353 حزب رستاخیز را به عنوان تنها حزب فراگیر اعلام کرد و خودکامگی و استبداد خویش را بیش از پیش نمایان ساخت.
-از آغاز سال 1355 شمسی تاریخ رسمی کشور از حزب دموکرات به ریاست جمهوری آمریکا رسید و با اعلام سیاست حقوق بشر خود، محمدرضاشاه، ناگزیر برای جلب رضایت بیش از پیش او فضای باز سیاسی را اعلام کرد. انقلاب اسلامی با شهادت مشکوک آیتالله سیدمصطفی خمینی در نجف اشرف توسط عوامل رژیم، وارد مرحله تازهای شد و امواج خروشانی در بین مردم به پا کرد. امام خمینی این حادثه را از الطاف خفیه الهی دانستند.
-روز 17 دی 1356، در روزنامه اطلاعات مقاله اهانت آمیزی تحت عنوان “ایران و استعمار سرخ و سیاه” با امضای مستعار “احمد رشیدی مطلق” و در حقیقت با دستور شاه و دربار علیه امام خمینی به چاپ رسید. مراجع، مردم و طلاب قم در اعتراض به این مقاله اهانت آمیز، قیامی تاریخی را در 19 دی 1356 به ثبت رساندند که این قیام توسط عوامل رژیم پهلوی به خاک و خون کشیده شد.
-مراجع تقلید خواستار برگزاری مراسم چهلم شهدای قم، در سراسر کشور شدند و در اکثر نقاط ایران مراسمی برگزار شد؛ اما اینبار نوبت مردم رشید تبریز بود تا در 29 بهمن 1356 قیام آنها به خاک و خون کشیده و حماسه ای دیگر در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت شود.
-نوروز سال 1357 عزای عمومی اعلام شد و مردم، مراسم چهلم شهدای تبریز را در شهرهای مختلف برگزار کردند که قیام مردم یزد با سرکوب شدید رژیم پهلوی، برگ ننگین دیگری در تاریخ رژیم پهلوی ثبت نمود. در 28 مرداد 1357 سینما رکس آبادان توسط عوامل ساواک به آتش کشیده شد و مردم بیگناه جان سپردند.
-جمشید آموزگار که در سال 1356 به جای امیرعباس هویدا بر مصدر نخست وزیر تکیه زده بود با گسترش امواج انقلاب اسلامی مجبور به استعفا شد و جعفر شریف امامی، که با شعار دولت آشتی ملی سعی در فریب افکار عمومی داشت به نخست وزیری رسید. او تاریخ شاهنشاهی را لغو و قمارخانهها را تعطیل و مطبوعات را آزاد و حزب رستاخیز را منحل کرد؛ اما هشیاری رهبری انقلاب و مردم مسلمان نقشه رژیم را نقش بر آب کرد.
-روز 13 شهریور 1357 نماز عید فطر در قیطریه تهران به امامت آیت الله مفتح به نحو بی نظیری برگزار شد و با تظاهرات مردم در روز 16 شهریور، اعلام حکومت نظامی شد. روز جمعه 17 شهریور، مردم، بیخبر از حکومت نظامی به خیابانها ریخته و ارتش شاه در میدان ژاله (شهدا) به روی مردم بی دفاع آتش گشود و خیابانهای اطراف را غرق در خون مردم بیگناه نمود. هفده شهریور 1357 بدین شکل در تاریخ انقلاب به جمعه سیاه معروف گردید. با آغاز سال تحصیلی، دانشجویان و دانشآموزان حضور مؤثرتری یافتند.
-امام در 13 مهر 1357 عازم فرانسه شدند و از آنجا سکان کشتی مردم را در امواج خروشان انقلاب اسلامی هدایت نمودند. دهکده نوفل لوشاتو در حوالی پاریس مبدل به کانون خبرساز جهان گردید و مردم و خبرنگاران از همه نقاط دنیا برای مصاحبه با حضرت امام به آنجا سرازیر شدند. در آبان ماه اعتصابات کارکنان شرکت نفت، مخابرات، بانک ملی، سازمان آب، رادیو و تلویزیون و … بر دامنه مبارزات افزود. در 13 آبان 1357 تظاهرات دانشآموزان و دانشجویان مقابل دانشگاه تهران به خاک و خون کشیده شد. 14 آبان ارتشبد غلامرضا ازهاری مأمور تشکیل کابینه شد.
-تظاهرات تاسوعا و عاشورا، عملا به صورت همه پرسی بر ضد رژیم شاهنشاهی درآمد و مردم در شعارهایشان خواستار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی شدند. رژیم شاه آخرین نقسها را میکشید و آخرین تیر ترکش شاه و اربابان غربیش نخست وزیری شاپور بختیار از اعضای قدیمی جبهه ملی بود که با شعار سوسیال دموکراسی آمده و خود را مرغ توفان میدانست.
-تمهید دیگر شاه برای حفظ تخت و تاج خود تشکیل شورای سلطنت بود و در 26 دی 1357، محمدرضا شاه پهلوی ناچار به خروج از ایران شد. امام که دولت بختیار را غیر قانونی اعلام کردند و شورای انقلاب را تشکیل داده بودند با فرار محمدرضا شاه از ایران، آماده عزیمت به میهن اسلامی شدند. بختیار فرودگاه ها را بست و پرواز امام یک هفته به تأخیر افتاد اما سرانجام روز 12 بهمن 1357 حضرت امام پس از 15 سال تبعید به ایران بازگشتند.
-ورود امام به میهن را میلیون ها نفر از تهران و سایر نقاط کشور استقبال کردند. امام خمینی پس از ورود به تهران، ضمن حضور بر مزار هزاران شهید انقلاب اسلامی، در سخنرانی خود در بهشت زهرا، دولت بختیار را غیرقانونی اعلام نموده و فرمودند که بزودی به پشتوانه رأی ملت و حق شرعی خود، دولت تعیین میکنند.
-امام سپس در مدرسه علوی و رفاه مستقر شدند و در 16 بهمن، مهندس بازرگان را به نخست وزیر دولت موقت منصوب نمودند. در رور 19 بهمن پرسنل نیروی هوایی ارتش به محضر امام رسیدند و با ایشان بیعت نمودند. شب 21 بهمن، در نیروی هوایی تهران، درگیری مسلحانه بین عدهای از افراد این نیرو و گارد شاهنشاهی پیش آمد که با دخالت مردم، درب پادگان ها به روز مردم باز شد و سلاح هایی به دست مردم افتاد.
-سران ارتش دست اندر کار کودتا شدند و در روز 21 بهمن از ساعت چهار بعدازظهر اعلام حکومت نظامی شد. امام اعلام کردند که مردم به حکومت نظامی اعتنا نکنند. مردم در روز22 بهمن به مراکز دولتی، نظامی، انتظامی و رادیو و تلویزیون یورش برده و آنها را فتح کردند.
-با فرار بختیار از ایران و اعلام بیطرفی ارتش در روز 22 بهمن 1357، انقلاب اسلامی ایران پس از سالها مجاهدت، ایثار، فداکاری و مقاومت در راه رضای الهی با رهبری بی نظیر حضرت امام خمینی و به همت مردم سرافراز ایران به پیروزی نهایی رسید.
آشنايي با برچسب انرژي
|
بدون شک ما و شما و همه مردم روي زمين به دنبال تهيه بهترين وسيله جهت استفاده در زندگي روزمره مان هستيم و تهيه بهترين وسيله خصوصاً در مورد وسايل برقي که در عصر تکنولوژي داراي تنوع بسياري است و هر روزه با تعداد قابل توجهي از آنها سر و کار داريم، از اهميت بيشتري برخوردار است. چرا که در انتخاب و خريد وسايل برقي، اطمينان از ايمني، کيفيت، کميت در بازدهي و ميزان مصرف انرژي دستگاههاي مورد نظر با توجه به خدماتي که ارائه مي دهند براي مصرف کنندگان داراي اهميت و ضرورت بسياري است.
بقیه در ادامه ی مطالب |
بدیعالزمان ابوالعز بن اسماعیل بن رزاز جَزَری (درگذشتهٔ ۶۰۲ ق.) مهندس مسلمان از جزیره در شمال عراق بود
نخستین ربات قابل برنامهریزی انسان نما، اختراع جزری.
جزری کتاب خود را به زبان عربی نوشته و آن را «الجامع بین العلم و العمل النافع فی صناعة الحیل» نام گذاشته. معنی واژهبهواژهٔ آن میشود: «دانستنیهایی در رابطه با مکانیزمهای هوشمند» این کتاب در فارسی با عنوان «مبانی نظری و عملی مهندسی مکانیک در تمدن اسلامی» ترجمه شدهاست. جزری این کتاب را در سال ۶۰۲ هجری به فرمان قرا ارسلان امیر سلسله آرتوقلو در دیاربکر آناتولی تالیف کردهاست.
جزری در این کتاب طرز کار و ساخت ۵۰ دستگاه که خود ساخته و به کار برده را تشریح میکند. این دستگاهها شامل ساعتهای آبی و شمعی، ظرفها و فوارههای خودکار، وسایل آبرسانی از نهر و چاه، ابزار خودکار نواختن نی و دیگر وسایل از جمله قفل رمزی و قفل کلوندار و ابزار هندسی است. بخش عمده اسباب و تعبیههایی که وی در آن شرح میدهد اختراع خود او بودهاست.دستگاههایی که در این کتاب تشریح شده است، همگی از نظر فنی درست و قابل ساختاند. سه نمونه از دستگاههای جزری (یک تلمبه، یک ساعت آبی و یکی از وسایل اندازهگیری مقدار خون در عمل رگزنی) ساخته شد و در جشنواره جهانی اسلام در 1355 ش/1976 در لندن به نمایش در آمد
الجزری نخستین ربات قابل برنامهریزی انسان نما را در اواخر عمرش ساخت. به این علت او به عنوان پدر علم مهندسی رباتیک جهان شناخته میشود. اختراع او، یک قایق آبی بود که در آن چهار نوازندهٔ مصنوعی موسیقی برای مراسم و برنامههای جشن سلطنتی، آهنگ مینواختند و حاضران را سرگرم میکردند، سازها به صورت هیدرولیک و با کمک آب برنامه ریزی میشود.
در کتاب جزری شمار چشمگیری واژه و اصطلاح فارسی یافت میشود که نشانگر تأثیر بزرگ ایرانیان در فناوری جهان اسلام در سدههای میانه است.
کشاورزی در ایران
ایران یکی از نخستین کشورهای دنیا است که در آن کشاورزی و زراعت آغاز گردیدهاست. تقریبا یک سوم زمینهای ایران قابلیت کشاورزی را دارند اما به دلیل خاک نامرغوب و نامناسب بودن توزیع آب در بیشتر نواحی، در اکثریت زمینهای قابل کشت در ایران کشت و زراعتی انجام نمیشود. فقط ۱۲٪ از وسعت ایران تحت عملیات کشاورزی میباشند (شامل باغات، تاکستانها و زمینهای قابل کشتکاری) اما کمتر از یک سوم از زمینهای قابل کشتکاری تحت آبیاری بوده و مابقی تحت کشاورزی خشک میباشند. شمال و شمالغرب ایران دارای خاک حاصلخیز هستند.
برای اینکه بتوانیم دانش آموزان را هرچه بیشتر با فرهنگ و تمدن و هویت کشور خود آشنا کنیم باید به صورت ملموس برای آنها به تصویر بکشیم البته در این راه با مشکلاتی روبه رو هستیم مثلا رفتن به گردش علمی یا بازدید از میراث فرهنگی شهر خودمان یا شهرهای دیگر.
اما این مشکل را میتوان با نمایش فیلم از آن میراث فرهنگی مرتفع کرد .به همین منظور کلیپی در ارتباط با مسجد امام داشتیم که مرتبط با درس سفر به اصفهان مطالعات اجتماعی ششم بود و آن را در اختیار شما تلاشگران عرصه علم و دانش می گذارم.
در این فیلم به ویژگی جالب مسجد امام پرداخته یعنی انعکاس صدا و تقویت آن که در این کلیپ میتوانید انعکاس صدا را به زیبایی ببینید.
ان شاا... به کارتون بیاد . فقط بعد از دیدن نظرتون رو بدین .
منبع : http://taybaditeacher.mihanblog.com
بیشتر بدانیم
سازندگان بنا
کتیبه سر در مسجد به خط ثلث علیرضای عباسی و مورخ به سال ۱۰۲۵ حاکی از آن است که شاه عباس این مسجد را از مال خالص خود بنا کرده و ثواب آن را به روح جد اعظم خود شاه طهماسب اهدا نموده است. در ذیل این کتیبه به خط ثلث محمد رضا امامی، کتیبه دیگری نصب شده که به موجب آن مقام معماری و مهندسی معمار مسجد شاه، استاد علی اکبر اصفهانی و ناظر ساختمان محب علی بیکالله تجلیل شده است.
مسجد شاه یکی از شاهکارهای معماری و کاشیکاری و حجاری ایران در قرن یازدهم هجری است و آخرین سال تاریخی که در مسجد دیده میشود سال ۱۰۷۷ هجری یعنی آخرین سال سلطنت شاه عباس دوم و ۱۰۷۸ هجری یعنی اولین سال سلطنت شاه سلیمان است و معلوم میدارد که اتمام تزیینات مسجد در دوره جانشینان شاه عباس کبیر یعنی شاه صفی و شاه عباس دوم و شاه سلیمان صورت گرفته است.[۵]
محاسبه جهت قبله برای این بنا توسط شیخ بهائی انجام شده است. این قبله یابی که با استفاده از ابزارهای آن زمان صورت پذیرفته تنها هفت درجه با جهت واقعی قبله اختلاف دارد. [۶]
مشخصات بنا
ارتفاع گنبد عظیم مسجد شاه ۵۲ متر و ارتفاع منارههای داخل آن ۴۸ متر و ارتفاه منارههای سردر آن در میدان نقش جهان ۴۲ متر است. از نکات جالب در مسجد انعکاس صوت در مرکز گنبد بزرگ جنوبی است. قطعات بزرگ سنگهای مرمر یکپارچه و سنگابهای نفیس، از دیگر دیدنیهای جالب این مسجد است.
این مسجد عظیم دارای دو شبستان قرینه در اضلاع شرقی و غربی صحن است. یکی از این شبستانها (شبستان شرقی) بزرگتر اما ساده و بیتزیین است و دیگری (شبستان غربی) کوچکتر است اما تزییناتی با کاشیهای خشت هفت رنگ دارد و محراب آن نیز از زیباترین محرابهای مساجد اصفهان است.
در دو زاویه جنوب غربی و جنوب شرقی دو مدرسه به طور قرینه قرار دارد که مدرسه زاویه جنوب شرقی را که حجرههایی نیز برای سکونت طلاب دارد، مدرسه ناصری و مدرسه زاویه جنوب غربی را سلیمانیه مینامند.
ارتفاع ایوان بزرگ جنوبی مسجد ۳۳ متر است و دو مناره در طرفین آن قرار گرفتهاند که ارتفاع هر یک از آنها ۴۸ متر است. این دو مناره با کاشی تزیین شدهاند و نامهای محمد و علی به طور تکراری به خط بنایی بر بدنه آنها نقش بسته است. گنبد بزرگ مسجد تزئینات جالبی از کاشیکاری دارد و نیز داری کتیبهای به خط ثلث سفید بر زمینه کاشی خشت لاجوردی است.[۷]
سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.[۸]
تزتینات بنا
تزیینات عمده این مسجد از کاشی های خشت هفت رنگ است. در مدرسه جنوب غربی مسجد، قطعه سنگ سادهای به شکل شاخص در محلّ معیّنی تعبیه شده است که ظهر حقیقی اصفهان را در چهار فصل سال نشان میدهد و محاسبه آن را شیخ بهائی دانشمند، فقیه و ریاضیدان معروف عهد شاه عبّاس انجام داده است.
کتیبههای این مسجد شاهکار خوشنویسان معروف عهد صفویّه مانند علی رضا عباسی و عبدالباقی تبریزی و محمد رضا امامی است. کتیبه سردر باشکوه مسجد به خطّ علیرضا عباسی خوش نویس نامدار عصر صفویّه است که تاریخ آن سال ۱۰۲۵ ذکر شده است.
اسپرهای طرفین در ورودی ۸ لوحه با نوشتههایی مشکی بر زمینه فیزوهای دارند که در هر یک از این اسپرها، ۴ لوحه کار گذاشته شده. در جلو خان سردر مسجد نیز کتیبههایی با عبارات و اشعاری وجود دارد.
تخت سنگ بزرگی نیز در ضلع غربی جلوخان هست که از نوشته های آن تنها بسم الله الرحمن الرحیم به جا مانده است. کتیبه نمای خارجی سردر، خط ثلث سفید بر زمینه کاشی خشت وجود دارد. اشعاری به خط نستعلیق در اصلی مسجد را که پوشش نقره و طلا دارد زینت بخشیده است؛ در این اشعار سال اتمام و نصب در ۱۰۳۸ تا ۱۰۵۲ ذکر شده است؛ اشعار فوق الذکر ۱۶ بیت است که هشت بیت آن بر یک لنگه و هشت بیت دیگر بر لنگه دیگر آن به طور برجسته نقش بسته است. این در، در ضلع جنوبی واقع است.[۹]
دانشمندان کشور هندوستان از طریق بازیافت باتری های لپ تاپ غیر قابل استفاده به روشی برای تولید نور دست یافته اند .
این دانشمندان نمونه اولیه دستگاهی موسوم به UrJar طراحی نموده اند که امکان تولید برق را فراهم می کند و این دستگاه شامل باتری قابل شارژ ساخته شده از قطعات باتری لپ تاپ می باشد که برای روشن کردن لامپ های LED ، شارژ موبایل و … کاربرد دارد .
ساخت این دستگاه حدودا ۱۰ دلار هزینه دارد اما محققان قصد دارند آن را به رایگان در اختیار افراد نیازمند قرار دهند .
در آخر هم اطلاعاتی در مورد باتری ها،در اختیار شما می گزاریم.
باتری
به نقل از ویکی پدیا:
باتری یا پیل الکتریکی (ولتائیک) منبعی از انرژی پتانسیل الکتریکی است که در درون آن با انجام واکنشهای شیمیایی، انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود، این انرژی در قطبهای باتری قابل دریافت است. انرژی قابل دریافت در قطبهای باتری به ازای واحد بار الکتریکی را نیروی محرکه الکتریکی (Electromotive force یا emf) باتری میگویند و آن را با یکای ولت اندازهگیری میکنند. قطب مثبت باتری را آند و قطب منفی آن را کاتد می نامند . (در فرهنگ عامیانه به قطبها، سر مثبت و سر منفی نیز گفته میشود .)
نفت خام به انگلیسی Crude Oil و به روسی Naphra نامیده میشود که درحالت طبیعی به صورت مایع بوده و رنگ آن قهوهای زرد مایل به سیاه است و دربرابر نور انعکاسی ، رنگ سبز بخصوصی از خود نشان میدهد...
مشخصات نفت
نفت خام به جهت وجود ترکیبات گوگرد بوی نامطلوبی دارد.
بخش اعظم نفت خام از هیدرات های کربن تشکیل شده و مقدار کمی عناصر دیگر نیز به آن مخلوط میگردد، که این عناصر در ادامه با میزان درصدشان آورده شده اند.
عنصر |
حداقل درصد وزنی |
حداکثر درصد وزنی |
کربن |
82/2 |
87/1 |
هیدروژن |
11/8 |
14/7 |
گوگرد |
0/1 |
5/5 |
اکسیژن |
0/1 |
4/5 |
نیتروژن |
0/1 |
1/5 |
جدول ازسلی (1985)
دراین جدول عناصر دیگری مانند وانادیوم ، نیکل و اورانیوم با درصد وزنی حداکثر 0/1 در ترکیب نفت خام موجود هستند.
به علاوه اینکه در خاکستر نفت خام آثاری از عناصر C r ، Cu ، Pb ، Mn ، Sr ، Ba ، Mo ، Mg ، Ca ، Ti ، Al ، Fe و Si یافت میشود که بعضی از عناصر بالا مانند V-Ni-U احتمالا در رابطه با عنصر ارگانیکی اولیه (مادر) به وجود آمده و بعضی دیگر از عناصر مشخصات ژئوشیمیایی سنگ دربرگزیده را نشان میدهند.
قابل ذکر است که آثاری از نمک ، آب و سولفید هیدروژن نیز درنفت خام مشاهده میشوند.
خواص فیزیکی نفت خام
ویسکوزیته
همان طور که نفت خام ممکن است با دخالت عواملی به رنگ های زرد ، سبز ، قهوهای ، قهوهای تیره تا سیاه مشاهده گردد، لذا ویسکوزیته متغیر را برای آن ها خواهیم داشت.
بنابراین نفت خام درسطح زمین دارای ویسکوزیته بیشتر بوده و به عبارتی ویسکوزتر است. چون در مخزن زیرزمینی یکی از عوامل دخیل حرارت موجود درمخزن میباشد، که همراه با این عامل ، عمق نیز موثر میباشد. همچنین سن نفت را به لحاظ زمان مخزن شدن را درطیف تغییرات ویسکوزیته سهیم میدانند.
ترکیبات مولکولی نفت خام
تعداد ترکیبات مولکولی نفت خام وابسته به سن زمین شناسی آن ، عمق تشکیل آن ، منشا آن و موقعیت جغرافیایی آن متغیر میباشد. برای مثال نفت خام Ponca city از Oklahoma شامل حداقل 234 ترکیب مولکولی میباشد.
گروه های تشکیل دهنده نفت خام
هیدروکربن ها (Hydrocarbons)
هیدروکربن ها همانطور که از نامشان مشخص است، شامل گروه هایی هستند که ترکیبات مولکولی آنها فقط از هیدروژن و کربن تشکیل شده است. انواع هیدروکربنها عبارتند از :
هیدروکربن های پارافینی (پارافین ها)
هیدروکربن های نفتنی (سیکلو پارافین ها یا نفتنیک ها)
هیدروکربن های آروماتیک (بنزنوئیدها)
غیرهیدروکربن ها (Heterocompounds)
این گروه شامل ترکیباتی غیر از هیدروژن و کربن میباشند و عناصری از قبیل اکسیژن ، نیتروژن ، گوگرد ، اتم های فلزی همراه با هر کدام از این ها و یا ترکیب با همه این ها نظیر Ni ، V میباشد.
وزن مخصوص نفت خام
از خواص فیزیکی نفت خام که ارزش اقتصادی نفت خام بر مبنای آن سنجیده میشود، وزن مخصوص آن میباشد. لذا سنجش و نحوه محاسبه فرمول آن مهم است.
اکثر کشورهای جهان ، وزن مخصوص نفت خام را برحسب درجه A.P.I که یک درجه بندی آمریکایی است، محاسبه میکنند.
مشابه همین درجه بندی و سنجش ، وزن مخصوص نفت خام را در کشورهای اروپائی با درجه بندی Baume محاسبه میکنند که از لحاظ مقدار اندکی از درجه A. P.I کمتر میباشد.
سنجش وزن مخصوص نفت خام
سنجش وزن مخصوص نفت خام مانند سایر مواد و مایعات برمبنای قانون کلی که همان وزن واحد حجم مایع است، در شرایط 60 0F و P=1atm سنجیده میشود و مقدار آن در فرمول جایگزین شده و وزن مخصوص نفت خام را بر حسب درجه A.P.I یا درجه Baume میدهد.
= درجه A.P.I امریکایی
درجه Baume اروپایی= به دلیل اینکه S.G (Pure water)=1 میباشد. لذا وزن مخصوص آب با درجه 10 ، API خواهدبود.
به دلیل کوچکتر بودن وزن مخصوص نفت از آب که همواره عددی کوچکتر از 1 را برای وزن مخصوص نفت در 600F خواهیم داشت.
لذا هیچ وقت در جدول ها و محاسبات ، وزن مخصوص نفت بر حسب درجه A.P.I کوچکتر و مساوی 10 نخواهیم داشت.
تاثیر درجه حرارت بر وزن مخصوص نفت خام
از عواملی که سبب تغییر در وزن مخصوص نفت خام میشوند، تغییرات دما است. یعنی با بالارفتن دما ، وزن مخصوص کمتر شده و به درجه A.P.I افزوده میشود. همچنین بالا رفتن درجه حرارت اثر معکوس روی ویسکوزیته نفت خام میگذارد.
انواع مختلف نفت برحسب A.P.I
وزن مخصوص نفتها بستگی به ماهیت هیدروکربورهای مختلف دارد.
بنابراین پارافین ها دارای پایین ترین چگالی و نفتیکها کمی بالاتر و آروماتیک ها بالاترین چگالی را دارند.
ضریب انبساط نفت خام
ضریب انبساط نفت خام از 6/1x10-4 الی 8/3x10-4 در نوسان بوده که با کاهش چگالی ، ضریب انبساط آن افزایش مییابد.
ارزش حرارتی و گرمایی ویژه نفت خام
ارزش حرارتی پایین نفت بین 9000 الی 11000 کیلوکالری است. گرمای ویژه نفت در دمای معمولی از 0/35 الی 0/55کیلوکالری به کیلوگرم درجه است، که در صورت ازدیاد درجه حرارت به مقدار آن افزوده میشود.
نقطه اشتعال نفت
نقطه اشتعال نفت نیز به مقدار مواد زود جوش آن مربوط است، و میتواند از صفر الی 200oCباشد. لذا در حمل و نقل نفت خام به دلایل ایمنی ، قسمتی از زودجوشها را پایدار نموده و نقطه اشتعال را بالا میبرند.
نقطه سفت شدن نفت خام
نقطه سفت شدن نفت خام عبارتست از دمائی که در آن خاصیت جاری شدن نفت خام به اتمام میرسد. این دما در حمل و نقل و انبارکردن نفت اهمیت به سزائی دارد.
پالایش نفت خام
از تصفیه یا پالایش نفت خام میتوان فرآوردههای زیادی بدست آورد، که قابل فروش در بازار باشند.
تحمیل حرارتهای زیاد در موقع تقطیر باعث تجزیه و شکسته شدن مولکولهای نفت شده و اشکالاتی در ادامه پالایش نفت بوجود میآورد، که از عواقب آن ، ضایع شدن مواد و افزایش هرینه را میتوان نام برد.
یونانیان زاویه را مورد مطالعه قرار دادند و بسیاری از قوانین مربوطه، آن را كشف كردند. همچنین، آنها قوانینی كه زوایای مثلث و دایره را به هم مربوط می كرد را نیز كشف كردند. امروزه، این براهین ریاضی توسط مهندسین، ناوبران، طراحان و نقشه برداران مورد استفاده قرار می گیرد. ستاره شناسان قدیمی به كمك اسطرلاب زاویه تراز ستارگان را اندازه می گرفتند و به وسیله آن فواصل ستاره و سیارات را محاسبه می كردند.
اسطرلاب یك دستگاه قدیمی (از حدود قرن ششم میلادی) است كه برای پیدا كردن موقعیت ستارگان و سیارات مورد استفاده قرار می گرفته است.
از این وسیله برای اندازه گیری ارتفاع كوه ها یا ساختمان های بلند، بدست آوردن زمان و ناوبری نیز استفاده می شود. این وسیله از یك نیم دایره مدرج و لوله "نشانه گیری" تشكیل شده است. شما می توانید یك اسطرلاب ساده بسازید و به كمك آن ارتفاع درختی را (بدون نیاز به مثلثات) بدست آورید. برای این منظور، از طریق اسطرلاب به بالای درخت نگاه كنید و زاویه ارتفاع را بدست آورید. به كمك این زاویه و فاصله تان از درخت و با توجه به قائم الزاویه بودن مثلث، یك رسم (با رعایت مقیاس) روی كاغذ شطرنجی بكشید. بدین ترتیب ارتفاع مثلث همان ارتفاع درخت (البته با مقیاس) خواهد بود.
وسایل مورد نیاز
خط كش، قلم، خلال دندان، گیره كاغذ، قیچی، خمیر مجسمه سازی، نوار چسب، پرگار، نخ، نقاله، دفتر یادداشت، دو ورق كاغذ رنگی، كاغذ رسم
١- روی كاغذ مقوایی، یك نیم دایره به شعاع ١٢ سانتیمتر رسم كنید. به كمك نقاله، به ازای هر ١٠درجه خطی بكشید- خط ٠درجه در نقطه میانی باشد.
٢- محل های علامت گذاری شده روی نیم دایره را خط بكشید تا زاویه ها مشخص شوند. اطراف نیم دایره را ببرید. مقوای مستطیلی دیگری به طول نیم دایره ببرید. آن را به شكل لوله در آورید.
٣- لوله را به چسب نواری محكم كنید. به كمك گیره كاغذ؛ لوله را به كناره مستقیم نیم دایره وصل كنید، تا بدین وسیله چشمی اسطرلاب حاصل گردد.
٤- برای ساخت شاقول، یك تكه خمیر مجسمه سازی گرد كنید و خلال دندانی از آن عبور دهید تا سوراخ شود. ٢٠سانتیمتر از نخ را بریده و آن را از سوراخ رد كنید. انتهای آن را گره بزنید.
٥- شاقول را در پشت اسطرلاب نگه دارید، آن را با نوار چسب به نقطه وسطی ثابت كنید. نخ را طوری آویزان كنید تا روی چشمی بیافتد از وسط آویزان شود.
رسم مقیاس
كاغذ شطرنجی، رابطه شما با درخت را (به شكل مثلث) نشان می دهد. یك مقیاس ( مثلاً ١مربع معادل ٥٠ سانتیمتر)
انتخاب كنید. یك خط مبنا معادل فاصله شما از درخت (به مقیاس) رسم كنید. از انتهای سمت چپ، خطی تحت زاویه نشان داده شده توسط اسطرلاب رسم كنید.
از انتهای دیگر خط مبنا، خط قائمی رسم كنید تا خط مایل را در نقطه ای قطع كند. طول این خط قائم را اندازه بگیرید و اندازه واقعی آن را محاسبه كنید. بلندی قدتان را به این شكل اضافه كنید تا طول درخت بدست آید.
1- انسان ها بخش عمده ی غذای خود را چگونه به دست می آورند ؟ ج : از راه کشاورزی
2- مراحل عمده ی کشاورزی را نام ببرید . ج : کاشت ، داشت ، برداشت
3- عوامل مؤثر در کشاورزی را نام ببرید . ج : 1 ـ عوامل طبیعی 2 ـ عوامل انسانی
4- عوامل طبیعی مؤثر در کشاورزی را نام ببرید . ج : 1 ـ خاک 2 ـ آب و هوا 3 ـ آب
5- چه زمین هایی برای کشاورزی مناسب نیستند ؟ ج : کوه های بلند و مرتفع ، زمین های پرشیب و سنگلاخ و زمین های آهکی و نمکی
6- چه زمین هایی برای کشاورزی مناسب هستند ؟ ج : دشت های هموار و جلگه هایی که خاک های آبرفتی و حاصلخیز دارند
7- آب و هوا چه تأثیری در تولید محصولات کشاورزی دارد ؟ ج : هر محصول با یک نوع شرایط آب و هوایی سازگاری دارد
8- محصولات کشاورزی زیر برای رشد بهتر به چه آب و هوایی نیاز دارند ؟ خرما : آب و هوای گرم ـــ برنج : آب و هوای معتدل و مرطوب ـــ سیب زمینی : آب و هوای سرد
9- آب مورد نیاز کشاورزی کشور چگونه تأمین می شود ؟ ج : از آب باران و رودها و در بعضی نواحی از آب های زیر زمینی از راه کندن چاه یا قنات به زمین های کشاورزی می رسد
. 10- بیش تر مساحت کشورمان چه آب و هوایی دارد ؟ ج : گرم و خشک
11- کشور ما از نظر بارندگی چه جایگاهی در جهان دارد ؟ ج : از کشورهای کم باران است
12- عوامل انسانی مؤثر در کشاورزی را نام ببرید . ج : 1 ـ نیروی کار 2 ـ ابزار و وسایل 3 ـ سرمایه 4 ـ مواد یا نهاده ها
13- نیروی کار چه تأثیری در کشاورزی دارد ؟ ج : در کشاورزی به افرادی نیاز داریم که مهارت دارند و می توانند کارهای مربوط به کشاورزی را انجام بدهند ؛ افرادی مانند : کشاورز ، آبیار ، مهندس کشاورزی و ...
14- از ابزار کشاورزی در چه کارهایی استفاده می شود ؟ ج : برای شخم زدن ، آبیاری ، درو کردن ، کندن علف های هرز و غیره
15- سرمایه چه تأثیری در کشاورزی دارد ؟ ج : باید پول داشته باشیم تا مواد و ابزار مورد نیازمان را بخریم ؛ اگر سرمایه ی ما کم باشد می توانیم با دیگران شریک شویم یا وام بگیریم
16- در کشاورزی مواد و نهاده ها چه هستند ؟ ج : بذر ، سم و کود
19- چگونه می توان از کشاورزان ایرانی حمایت کرد ؟ ج : با خرید و مصرف محصولات کشاورزی ایرانی
20- چرا محصولات ایرانی خوش عطر و خوشمزه است ؟ ج : چون کشور ایران کشوری آفتابی است
1- دو فعالیت مهم کشاورزی را نام ببرید . ج : زراعت و باغداری
2- زراعت چیست ؟ ج : زراعت یعنی کشت و پرورش گیاهانی که بعد از کاشت دانه ، حداکثر تا یک سال محصول می دهند . مانند گندم ، جو ، گوجه فرنگی و هویج
3- باغداری چیست ؟ باغداری کشت و پرورش نهال درختان است که بعد از گذشت یک یا چند سال محصول می دهند . مانند درخت خرما ، پرتقال و انار
4- خوراک روزانه و غذای اصلی مردم کشور ما چیست ؟ ج : گندم و برنج
5- چه خوراک های دیگری علاوه بر نان ، از آرد گندم درست می شود ؟ ج : ماکارانی ، لازانیا ، بعضی از انواع شیرینی و...
6- گندم گیاهی چند ساله است ؟ ج : یک ساله
7- گندم به چه شکل هایی و در کجای کشور کشت می شود ؟ ج : به دو شکل پاییزه و بهاره و در همه جای کشور کشت می شود
8- برنج در چه شرایطی به دست می آید ؟ ج : در نواحی مرطوب و نسبتا معتدل که آب به فراوانی یافت شود
9- گیاه برنج در کدام استان های کشور کشت می شود ؟ ج : بیش از نیمی از برنج کشور ما در استان های شمال کشور مانند گلستان ، مازندران و گیلان تولید می شود اگرچه در بعضی استان ها مانند قزوین ، فارس ، خوزستان ، سیستان و بلوچستان در صورت وجود آب کافی برنج کشت می شود
10- مهم ترین منبع غذایی کشور چیست ؟ ج : غلات ( دانه هایی مانند گندم ، جو ، برنج و ذرت)
11- بعد از غلات مهم ترین منبع غذایی چیست ؟ ج : حبوبات و محصولات جالیزی
12- به چه محصولاتی حبوبات گفته می شود ؟ ج : به محصولاتی مانند عدس ، لپه ، ماش و انواع لوبیاها حبوبات گفته می شود
13- محصولات جالیزی چه محصولاتی هستند ؟ ج : خربزه ، هندوانه ، خیار ، گوجه فرنگی ، بادمجان و غیره
14- کشت گلخانه ای چه کشتی است ؟ ج : یکی از روش های نو در کشاورزی ایجاد یک محیط مصنوعی برای کشت گیاهان است که میتوانیم هر محصول را در هر منطقه ی آب و هوایی و در همه ی فصول سال کشت کنیم
15- چرا با کشت گلخانه ای هر محصول را در هر شرایط آب و هوایی می توان کشت کرد ؟ ج : زیرا آب و هوای گلخانه و گرما و نور و رطوبت را خودمان با دستگاه های مختلف ، متناسب با نوع محصول تنظیم می کنیم
16- یک مزیت مهم کشت دیم نسبت به سایر کشت ها چیست ؟ ج : کشت گلخانه ای در مقایسه با سایر کشت ها از نظر صرفه جویی در مصرف آب بسیار بهتر است
17- بیشتر چه محصولاتی در گلخانه کشت می شود ؟ ج: انواع میوه ها و محصولات جالیزی ، سبزیجات ، قارچ های خوراکی و گل و گیاهان زینتی کشت می شود
18- محصولات کشاورزی صادراتی ایران را نام ببرید . ج : میوه های سردسیری و هسته دار مانند هلو ، زردآلو ، گوجه و آلبالو به صورت خشکبار و بعضی محصولات گرمسیری مانند خرما و پسته به دلیل مرغوب بودن به خارج از کشور صادر می شود
19- محصولات کشاورزی چگونه به دست ما می رسد ؟ ج : بعضی از محصولات برای فروش به بازارهای نزدیک مزارع برده می شود و بعضی دیگر را در انبارها یا سردخانه ها نگهداری و ذخیره می کنند و سپس با کامیون یا وانت به میادین میوه و شهرهای دور و نزدیک می برند
20- چرا کشاورز بعضی از محصولات را باید زود به دست مشتری برساند ؟ ج : زیرا بعضی از محصولات مانند هلو و توت فرنگی زود خراب می شود
21- دو نمونه از مواردی را که باعث جلوگیری از اسراف مواد غذایی می شود را نام ببرید . ج : 1 . ما باید به اندازه ی نیاز و مصرفمان خرید کنیم . 2 . در مهمانی ها و مجالس به اندازه ی مهمان ها غذا تهیه کنیم
.: Weblog Themes By Pichak :.